Svar på de otte spørgsmål om retsforbeholdet og se, hvilke partier du er mest og mindst enig med. Du må gerne springe spørgsmål over.
Valgtesten er udviklet i samarbejde mellem Altinget og DR. Du kan læse mere om den her.
Det danske retsforbehold gør, at Danmark står uden for EU-samarbejdet på retsområdet. Det betyder, at Danmark ikke er med til at formulere EU-lovgivning om for eksempel grænseoverskridende kriminalitet og politisamarbejde. Retsforbeholdet har også konsekvenser for Danmarks fortsatte deltagelse i EU’s politisamarbejde, Europol. Fem danske partier foreslår derfor, at retsforbeholdet erstattes med en såkaldt tilvalgsordning, der giver Folketinget mulighed for at vælge fra sag til sag, om Danmark skal være med i EU’s retlige samarbejde. På de områder, hvor Danmark ønsker at være med, vil reglerne være bindende.
Uenig
Enig
Hvis Danmark i fremtiden skal deltage i mere af EU’s retlige samarbejde, betyder det også, at mere magt overføres til Unionen. Derfor er spørgsmålet om Danmarks selvbestemmelse en central del af diskussionen om retsforbeholdet. Her deles fløjene mellem dem, der mener, at det er mest i Danmarks interesse at undgå et sådant tab af suverænitet, og dem, der mener, at det vejes op af de muligheder og den indflydelse, som findes i yderligere dansk deltagelse i EU-samarbejdet.
Uenig
Enig
Med tilvalgsordningen bliver det muligt for et flertal i Folketinget at bestemme, hvilke dele af EU’s retspolitik Danmark skal deltage i. De fem partier bag aftalen har peget på 22 eksisterende stykker EU-lovgivning samt yderligere tre, der er under udarbejdelse i EU-systemet, som Danmark skal indgå i, hvis det bliver et ja til folkeafstemningen. Til gengæld er der en række områder, hvor Danmark ifølge tilvalgsordningen ikke skal deltage. Det gælder for eksempel EU’s flygtninge- og asylpolitik, hvor ja-partierne har givet hinanden vetoret. Flere af partierne har også stillet vælgerne endnu en folkeafstemning i udsigt, hvis Danmark skal deltage i EU’s flygtninge- og asylpolitik.
Uenig
Enig
Danmark kan ansøge om at deltage i EU’s politisamarbejde, Europol, uden at ændre retsforbeholdet. Det sker gennem en såkaldt parallelaftale, som er en aftale mellem Danmark og resten af EU. Det er EU-Kommissionen, som i første omgang skal vurdere, om der kan indgås forhandlinger med Danmark om en sådan aftale. Hvis Kommissionen siger ja til det, skal de øvrige 27 medlemslande samt Europa-Parlamentet godkende Kommissionens mandat. Danmark har søgt om parallelaftaler på seks andre områder, hvor vi stod udenfor på grund af forbeholdet. Fire er blevet godkendt, og to er blevet afvist.
Uenig
Enig
En række EU-regler, som Danmark i dag står uden for, gør det lettere for borgere og virksomheder at inddrive gæld i andre lande. Der er også regler om tilgodehavender i konkursramte virksomheder i andre EU-lande, som Danmark uden held tidligere har forsøgt at få en parallelaftale med EU om.
Uenig
Enig
EU har fælles regler, der har til formål at forenkle de regler, der gælder i grænseoverskridende sager om for eksempel forældremyndighed og samvær. Det betyder, at sagerne tager kortere tid og kræver færre omkostninger. Danmark har ønsket at få lov til at være med i reglerne via en parallelaftale med de øvrige EU-lande, men fik afslag. De danske regler svarer i vid udstrækning allerede til EU-reglerne.
Uenig
Enig
Ud over Europol vil Danmark med tilvalgsordningen deltage i en række retsakter om strafferet og efterforskning. En af dem er den europæiske efterforskningskendelse. Denne gør, at myndigheder i EU’s medlemslande vil kunne kræve udlevering af bevismateriale, afhøringer, ransagninger med mere af andre EU-landes myndigheder. Formålet med direktivet er at gøre behandlingen af straffesager mere effektiv.
Uenig
Enig
Retssikkerhed betyder, at borgerne kan stole på de regler og love, som samfundet bygger på. Dette indebærer for eksempel, at der findes gennemskuelige og klare regler, som gavner den enkelte borger i mødet med myndighederne. Dette betyder blandt andet, at alle skal behandles ens, have lige rettigheder og være lige for loven. Den fælles europæiske retspolitik baserer sig på, at alle EU-landenes retssystemer lever op til disse retssikkerhedskrav, så man kan have tillid til andre landes retssystemer.
Uenig
Enig