VIDEO Europols chef advarer: Danmark er afhængig af Europols database

Det vil skade Danmarks interne sikkerhed, hvis vi ryger ud af Europol-samarbejdet, siger chefen for politisamarbejdet.

Dansk politi benytter sig så meget af Europol og det internationale samarbejde, at det kan skade den danske sikkerhed, hvis Danmark ikke længere er med i Europol i fremtiden.

Det siger Europols direktør, Robert Wainwright, til DR Nyheder.

- Danmark er blevet afhængig af Europols efterretningssystemer. Vi kan se, at Danmark bruger Europols databaser dagligt og får mange søgeresultater på systemet, siger han.

Grænseløse kriminelle gør Danmark sårbar

Dansk politi har suveræn EU-rekord i at søge i Europols forbryder-database EIS, viser tal, som DR Nyheder har udregnet.

Målt per indbygger søger dansk politi mere end 10 gange så ofte i databasen som gennemsnittet af alle Europols medlemslande.

Sidste år blev det til over 71.000 danske søgninger. Tyskland søgte omkring 60.000 gange, mens et land som Irland kun søgte 12 gange.

Robert Wainwright roser Danmark for at gå forrest og vise andre europæiske lande, hvordan man udnytter et internationalt politisamarbejde.

Men netop fordi Danmark er så dygtige til at benytte Europols systemer, er landet også følsomt overfor at miste den mulighed, mener Robert Wainwright.

- Det ville ikke gavne den interne sikkerhed i Danmark, hvis I ikke længere er med i Europol, for I ville gå glip af alle de fordele, I har lige nu, siger Europol-chefen.

- Kun fuldgyldige medlemmer har direkte og fuld adgang til vores databaser. Det er vigtigt, for når man er i gang med en efterforskning, der udvikler sig hurtigt, har man brug for hurtig adgang til de databaser.

Enten Europol eller dårligere løsning

Robert Wainwright hæfter sig ved, at kriminaliteten i dag strækker sig så meget over grænserne, at det stort set er umuligt at udføre politiarbejde uden et internationalt samarbejde på tværs af grænserne.

- Hvis Danmark forlod Europol, skulle landet finde en anden måde at udføre sit internationale politisamarbejde. For hovedparten af den alvorlige kriminalitet i dag er international.

- Uden Europol skal der være noget andet. Men jeg tror, det vil være mindre effektivt og helt sikkert dyrere, siger Robert Wainwright.

EL: Er dansk politi så inkompetent?

Budskabet fra Europols chef om, at dansk politi skulle være afhængig af hjælp fra Europol, falder Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, for brystet.

- Hvad bygger han det på? Er danske politifolk dårligere end svenske politifolk? Hvordan kan det ellers være, at svenskerne kan klare sig med mindre end 1.500 søgninger i Europol om året, uden der er en dramatisk højere kriminalitetsrate i Sverige end i Danmark? spørger han.

Danmark er det land i EU, der søger suverænt mest i Europols forbryder-database målt på indbyggertal.

Men en stor del af søgningerne kan forklares med, at dansk politi automatisk søger på en række forbrydelsestyper, hvor der er historisk høj kriminalitetsrate på tværs af landegrænser.

- Jeg har intet imod, at man har lavet en automatiseret søgning i Europol. Men det må aldrig være sådan, at dansk politi gør sig afhængig af noget. Det kan jeg ærligt talt heller ikke forestille mig, er rigtigt. Og jeg synes, det er en grov fornærmelse at sige, at de dygtige danske politifolk er afhængige af et system., siger Søren Søndergaard.

Europol er gidsel i dansk debat

Han henviser til, at Enhedslisten og de andre partier på nej-siden ikke er imod en dansk deltagelse i Europol, men Enhedslisten ønsker, at afstemningen kun handler om netop Europol og ikke en masse andet.

- Der findes jo ingen stemmeseddel, hvor vi kun kan tage stilling til Europol ved valget den 3. december. Vi tvinges til også at skulle sige ja til 22 retsakter og til at overdrage dansk suverænitet i al fremtid. Det er det, der står på stemmesedlen, siger han og fortsætter.

- Det gør mig ked af det at se, hvor manipulerende denne afstemning er blevet. Vi får hele tiden at vide, at vi skal stemme ja for at beholde noget, men det er der jo ingen, der ved. Europol-samarbejdet bliver taget som gidsel i debatten.

- Hvis vi skal være med i Europol, så lad os stemme om Europol. Slut prut, siger Søren Søndergaard.