Europa næsten helt orange: Kun to lande er åbne for ikke-nødvendige rejser

Udenrigsministeriet fraråder nu ikke-nødvendige rejser til Tyskland, Cypern og flere svenske regioner.

Udenrigsministeriet har i dag opdateret deres rejsevejledning. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © dr)

De danske smittetal stiger, og billedet er det samme i resten af Europa. Derfor har Udenrigsministeriet nu opdateret deres rejsevejledning og fraråder nu ikke-nødvendige rejser til Tyskland, Cypern og de svenske regioner Norrbotten, Skåne, Sörmland og Västra Götaland.

Det skyldes, at landene og regionerne har passeret den "bekymringsgrænse" på 30 coronasmittede per 100.000 indbyggere om ugen de seneste 14 dage, som de danske myndigheder har sat i forbindelse med deres rejsevejledning.

Slesvig-Holsten er dog omfattet af en særmodel for grænseregioner og er derfor ikke lukket, da smittetalene er under "bekymringsgrænsen".

Også Letland har nu oversteget grænsen, men landet var i forvejen orange på grund af egne regler for indrejse.

- Vi står i en alvorlig situation, der begrænser vores rejsemuligheder, lød det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) under dagens pressemøde i forbindelse med den nye rejsevejledning. Han brugte de irske restriktioner, der betyder, at irerne maksimalt må bevæge sig fem kilometer hjemmefra, som eksempel på, hvordan det står til i Europa.

Det betyder, at det nu kun er Norge, Grækenland og fem svenske regioner, der er åbne.

I Norge er der dog krav om karantæne ved indrejse, så man skal altså på fjeldferie og ikke storbyferie i Oslo, hvis man vil udnytte landets gule farve.

Befinder man sig i et af de nye orange lande, skal man dog ikke i al hast bevæge sig hjem.

- Man gør sin ferie færdig og følger de gode råd og tager en test, når man kommer hjem, men det er ikke noget med, at man skal skynde sig at pakke bilen, hvis man er på ferie i Tyskland, sagde Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

Den opdaterede rejsevejledning træder i kraft med det samme.

Hos Danmarks Rejsebureau Forening efterlyser man dog regionale rejsevejledning som dem man ser i Sverige og Slesvig-Holsten.

- Det kunne sagtens have set væsentligt bedre ud, hvis Udenrigsministeriet allerede nu havde udarbejdet de regionale rejsevejledninger, som vi har efterspurgt i flere måneder, siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Man efterlyser samtidig en eller flere nye hjælpepakker.

- Vi er lukket næsten helt ned nu, og derfor må regeringen se på muligheden for at hjælpe branchen økonomisk, siger Lars Thykier.

Facebook
Twitter