Europæiske statskasser plyndret for milliarder: Er et fælles banktilsyn løsningen?

Vi bør tilslutte os EU’s bankunion, mener regeringen. Helt forkert fokus, mener S og DF.

Danmark er kun ét af flere europæiske lande, der er blevet ramt af omfattende svindel med udbytteskat. Mindst 410 milliarder er blevet trukket ud af statskasserne. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

- De kriminelle og bankverdenen opererer over grænser. Men det gør det danske banktilsyn ikke. Med et fælles europæisk tilsyn vil vi være bedre rustet til at fange de her sager i opløbet.

Sådan siger Jan E. Jørgensen, som er EU-ordfører for Venstre, efter at mindst 410 milliarder europæiske skattekroner er blevet trukket ud af statskasserne og formentlig gået til private luksusyachter, porscher og champagne i stedet for sygehuse, skoler og daginstitutioner.

Hvis Danmark går med i det europæiske samarbejde, betyder det, at bankunionen vil kunne føre direkte tilsyn med danske banker som Nykredit, Danske Bank og Nordea.

Analyse klar til næste år

I Danmark har vi endnu ikke taget stilling til, om vi skal tilslutte os. Der er igangsat en analyse, som forventes klar i efteråret 2019.

- Der er meget, af det, vi ser, i øjeblikket, som får mig til at tænke, at det vil være rigtigt, hvis Danmark når til den konklusion (at tilslutte sig, red.), siger Lars Løkke Rasmussen (V) og henviser til de seneste sager som hvidvaskskandalen i Danske Bank og udbytteskandalen, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner.

- Der svindles for meget store beløb. De går godt nok i habit, men stjæler langt mere end den indbrudstyv, der kommer listende om natten, siger Jan E. Jørgensen (V).

Han mener, at der var gået endnu længere tid, før den her svindel var blevet opdaget, hvis ikke en del af de andre europæiske lande, som også blev svindlet, var med i bankunionen.

Problemet er ikke bankerne men skattevæsenet

Men når Lars Løkke Rasmussen snakker om et bedre internationalt samarbejde og en fælles bankunion, flytter det fuldstændig fokus fra problemet, mener Jesper Petersen, skatterordfører i Socialdemokratiet.

Han tror, løsningen er at styrke vores skattevæsen "her og nu" i stedet for at vente på en rapport eller en tilslutning til bankunionen.

- Det kan tage mange år. Lars Løkke Rasmussen har et projekt om, at vi skal være med i en bankunion. Det er lidt upassende, at han bruger anledningen til at tyvstarte det projekt, siger han.

- Lad os nu lige vente på rapporten, siger Jesper Petersen, som af samme grund ikke ønsker at tage stilling til, om vi skal tilslutte os bankunionen, før analysen er klar.

Han peger på, at Socialdemokratiet har foreslået, at der ansættes tusind nye medarbejdere i Skat.

- Vores skattevæsen er svækket. Vi kan opruste med det samme og stå langt stærkere.

Årsagen er dårlig skattelovgivning

Hos Dansk Folkeparti mener de heller ikke, at det vil gøre en forskel, at Danmark melder sig ind i et samarbejde om bankerne med EU.

- Der er allerede et samarbejde. Det behøver ikke være et banksamarbejde. Det her er et problem, som skyldes, at vi har haft en dårlig skattelovgivning. Den har ikke har været robust nok til, at man ikke kunne snyde med det, siger Dennis Flydtkjær, skatteordfører hos Dansk Folkeparti.

Facebook
Twitter