Europarådet: Dansk asylpolitik modvirker integration

- Hvordan skal man skabe sig et liv, hvis man ikke har sine elskede i sikkerhed på tæt hold, spørger menneskerettighedskommissær Nils Muiznieks.

At ville fratage flygtninge deres værdier er ondsindet og misforstået, siger Nils Muiznieks, Europarådets menneskerettighedskommissær. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Europarådets menneskerettighedskommissær er bekymret over de danske asylstramninger, som tidligere på ugen blev førstebehandlet i Folketinget.

Det skriver han i et brev til integrationsminister Inger Støjberg, som ministeren modtog 12. januar.

Han kritiserer i skarpe vendinger, at de danske politikere vil fratage flygtninge deres værdier.

- At ville fratage flygtninge deres værdier er ondsindet og misforstået, siger Nils Muiznieks, Europarådets menneskerettighedskommissær, i et interview med DR Nyheder.

I interviewet siger han desuden, at hvis politikerne håber, at forslaget vil standse flygtningestrømmen, tager de stærkt fejl.

- Til gengæld vil det forværre mulighederne for integration i fremtiden, siger menneskerettighedskommissæren.

Ingen integration uden familiesammenføring

En af de stramninger som behandles af Folketinget handler om, at flygtninge med midlertidig ophold ikke skal have ret til familiesammenføring før efter tre år.

Men det vil ikke føre til integration, advarer Nils Muiznieks.

- Hvordan skal folk kunne integreres, hvis man er usikker på sikkerheden for sin ægtefælle og sine børn? Og hvordan skal man skabe sig et liv, hvis man ikke har sine elskede i sikkerhed på tæt hold? Det gør integration meget, meget svært, siger Nils Muiznieks.

Danmark fører an i kapløb mod bunden

Nils Muiznieks advarer om, at Danmark kan føre an i et kedeligt kapløb mod bunden, hvis danske politikere stemmer asylstramningerne igennem.

- Der er meget racisme i politik rettet mod migranter og asylansøgere over hele Europa. Også i Danmark. På den måde er Danmark ikke særegent. Men forslaget om at beslaglægge værdigenstande er et særdeles ondsindet forslag. Og jeg vil stærkt opfordre til, at det forkastes, siger han.