Tema Asylstramninger

Europarådet til Støjberg: Ondsindede asylstramninger

Europarådets menneskerettighedskommissær er stærkt bekymret over regeringens planlagte asylstramninger.

Kritik fra Europarådets menneskerettighedskommissær af de danske asylstramninger. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Europarådets menneskerettighedskommissær er bekymret over de danske asylstramninger, som tidligere på ugen blev førstebehandlet i Folketinget. Det skriver han i et brev til integrationsminister Inger Støjberg.

Det er især de planlagte stramninger for familiesammenføring, fratagelse af værdigenstande og intentionen om kun at tage kvoteflygtninge, som har 'integrationspotentiale', som bekymrer kommissæren.

Asylstramninger

Regeringen har vedtaget en række asylstramninger, som har vakt voldsom debat - både herhjemme og i udlandet. Blandt de mest diskuterede stramninger er, at asylansøgere skal betale en del af omkostningerne, hvis de har værdier for over 10.000 kroner. Og at de først kan søge om familiesammenføring efter tre år, mens deres sag er under behandling. Læs mere i temaet.

Gå til tema

Han kritiserer i skarpe vendinger, at de danske politikere vil fratage flygtninge deres værdier.

- At ville fratage flygtninge deres værdier er ondsindet og misforstået, siger Nils Muiznieks, Europarådets menneskerettighedskommissær til DR Nyheder.

Også kritik fra FN

Kommissæren er så bekymret for forslagene, at han 12. januar har sendt integrationsminister Inger Støjberg (V) et brev for at gøre opmærksom på, at Danmark er på kant med menneskerettighedskonventionerne.

Det er ikke første gang, at regeringens strammere flygtningekurs kritiseres af udlandet. For en uge siden, var det FN's Flygtningehøjkommissariatet, der kritiserede Danmark.

- Regeringens forslag sigter åbenlyst mod at sende et signal om at gøre det ”mindre attraktivt” for folk at søge asyl i Danmark, og det er en dybt bekymrende reaktion på de humanitære behov, skriver Flygtningehøjkommissariatet på sin hjemmeside.