Tema Brexit

EU’s skilsmisseadvokat: Storbritannien skal betale alle omkostninger

Storbritannien skal betale alle omkostninger forbundet med det britiske exit fra EU, fastslår Michel Barnier, chefforhandler for EU i Brexit-forhandlingerne.

Michel Barnier bekræfter indholdet i lækkede dokumenter fra EU: Storbritannien skal betale for flytning af to EU-agenturer fra London. REUTERS/Vincent Kessler (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Der er slet ingen grund til at forhandle om det. Storbritannien skal betale.

Så tørt lyder svaret fra Michel Barnier, EU’s chefforhandler i forbindelse med Brexit, da DR spørger ham til lækkede forhandlingspapirer fra EU, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Her lyder kravet fra EU, at Storbritannien skal betale alle omkostninger forbundet med Brexit. Blandt andet de to EU-agenturer, der er placeret i London nu, men som skal flyttes til EU.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Det er en helt klar og juridisk konsekvens af Brexit.

michel barnier, chefforhandler, eu

- Pointen er meget klar og simpel: EU-agenturerne er EU-agenturer. Hvis Storbritannien forlader EU, må agenturerne flytte.

- Det er meget simpelt, og det er ikke vores valg. Det er Storbritanniens valg, siger Michel Barnier i en kort kommentar, efter at han har mødt Folketingets Europaudvalg på Christiansborg fredag formiddag.

Ifølge de lækkede forhandlingspapirer er det netop et af EU’s krav til Storbritannien, at de to agenturer, der ligger i London, skal flyttes – og det skal Storbritannien betale for.

De to agenturer beskæftiger samlet set omkring 900 EU-ansatte og regulerer medicinalindustrien og finansverdenen.

Bernier: Det skal slet ikke forhandles

For første gang kommenterer Michel Barnier nu på de lækkede forhandlingspapirer fra EU. Og her bekræfter han altså, at intentionerne hos EU er at lade Storbritannien betale.

Men hvad hvis de siger nej?

- Der er ingen forhandling om det. Det står helt klart. Det er en helt klar og juridisk konsekvens af Brexit. Og det gælder også det økonomiske aspekt, siger Michel Barnier.

Det ventes, at mere end 20 EU-lande vil forsøge at få placeret de to EU-agenturer i netop deres land, når de skal flytte fra London.