EU's vagthund kritiserer Messerschmidt for ikke at samarbejde om undersøgelse

DF afviser, at Morten Messerschmidt skulle holde informationer tilbage i svindel-undersøgelse.

EU's anti-svindelenhed, Olaf, beskylder Morten Messerschmidt for ikke at samarbejde omkring undersøgelsen af mulig svindel med EU-midler. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I over et år har EU's anti-svindelenhed, Olaf, forsøgt at få en række oplysninger fra EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) uden held. Han har nemlig ikke leveret de informationer, som EU-vagthunden har udbedt sig i sagen om muligt misbrug af EU-midler, skriver TV2.

Samarbejdet med Morten Messerschmidt er "ikke ideelt", siger Dominik Schichels, der er chef for efterforskninger hos Olaf, da TV2 spørger ind til sagen på et pressemøde i Bruxelles:

- Vi har skriftligt udbedt os en redegørelse for et års tid siden. Og vi har rykket for svar adskillige gange, men vi har intet hørt, siger Dominik Schichels til TV2.

Olafs talsperson bekræfter over for DR, at man "flere gange" har bedt om oplysninger fra Morten Messerschmidt uden at få et svar.

- Vi har kontaktet hans advokater, siger hun og betoner, at Olaf normalt ikke kommenterer enkeltsager eller enkeltpersoner og derfor ikke kan komme med flere informationer i den igangværende undersøgelse.

Derfor vil Olaf hverken svare på, hvilke informationer de har bedt Messerschmidt udlvere, hvor mange gange de har henvendt sig til ham for at få dem - eller hvad de har tænkt sig at gøre herfra.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en kommentar fra Morten Messerschmidt selv, men hans presserådgiver forklarer over for DR Nyheder, at Olaf er kommet med en meget bred forespørgsel, og at anti-svindelenheden på trods af gentagne opfordringer ikke har specificeret, hvilke oplysninger de efterspørger.

Over for Ritzau kritiserer Morten Messerschmidt Olaf for at kommunikere på den måde gennem pressen.

- Jeg synes, det virker utroligt uværdigt, at en officiel myndighed foretrækker at kommunikere med mig igennem pressen frem for at fortsætte med den korrespondance, vi har.

- 7. juni sidste år skrev jeg til Olafs øverste direktør og stillede mig til rådighed for at afklare, hvad de måtte sidde inde med af tvivl.

- Den henvendelse har jeg endnu ikke fået nogen tilbagemelding på. Jeg skrev også i september og har løbende uden held forsøgt at finde ud af, hvad de mangler, og hvad de gerne vil have svar på, siger Messerschmidt blandt andet til Ritzau.

DF undersøges for svindel med EU-midler

Olaf har nu i mere end et år undersøgt sagen om mulig svindel med EU-midler i det europæiske parti MELD og den tilhørende fond FELD.

Morten Messerschmidt stod i en periode i spidsen for MELD, og DR Nyheder har tidligere dokumenteret, hvordan EU-midler i strid med reglerne er blevet brugt på blandt andet Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

EU-Parlamentet slog i 2016 fast, at både MELD og FELD misbrugte EU-midler til at føre DF's kommunal valgkamp i Danmark.

Efter næsten ti år i Europa-Parlamentet i Bruxelles meddelte Morten Messerschmidt i sidste uge, at han håber på at komme tilbage i Folketinget.

Ved samme lejlighed blev Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, spurgt til, om Messerschmidt stadig kan være folketingskandidat for partiet, hvis Olaf på et tidspunkt konkluderer, at der er blevet svindlet med EU-midler.

- Jeg synes, det er uforskammet, at vi ikke har fået en afklaring på det endnu, sagde Søren Espersen.

- Jeg er sikker på, at planen fra EU’s side er at sylte den her sag, og så kan man bringe den frem lige inden næste EU-parlamentsvalg. Jeg synes, det er noget svineri.