Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer efter forsker-kritik: Jeg står fuldt på mål for skøn i landbrugspakken

Forskere kalder miljøministerens håndtering af deres tal for "kreativ bogføring". Ministeren har nu indkaldt forskerne til et møde, hvor de kan komme til bunds i kritikken, siger hun.

Flere forskere kritiserer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen for at have fordrejet deres tal i forbindelse med gennemførelsen af en ny fødevare- og landbrugspakke. Ministeren afviser al kritik. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

- Jeg har fuld tillid til, at mine embedsmænd har håndteret det her korrekt. De har lavet et solidt stykke arbejde, og der har været fuld offentlighed omkring det.

Sådan lyder svaret fra miljøminister Eva Kjer Hansen (V), efter at flere forskere i dagens udgave af Berlingske kritiserer hende for at have fordrejet deres tal i forbindelse med gennemførelsen af en ny fødevare- og landbrugspakke.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

- Det er en fremskrivning om, hvilken effekt initiativerne har, og det vil altid være behæftet med en vis usikkerhed. Det er jo naturen og miljøet, vi snakker om. Men det her er vores skøn, og det står jeg fuldt på mål for, siger Eva Kjer Hansen.

Fødevare- og landbrugspakken vil tillade de danske landmænd at lukke mere kvælstof ud i naturen, men forskerne, som har leveret de oprindelige tal, mener, at ministeren har anvendt tallene på en uforsvarlig måde, så det i stedet kommer til at fremstå som om, at landbrugspakken kommer til at gavne naturen mere, end hvad tilfældet er.

Miljøministeren vil drøfte tallene med forskere

Forskernes kritik har fået de fem oppositionspartier til at kalde ministeren i samråd, men ifølge Eva Kjer Hansen, som allerede har været igennem et samråd i sagen, er alle rapporter og tal lagt frem fra start, og hun tager derfor gerne endnu et samråd.

Hun henviser desuden til, at hendes embedsfolk har benyttet sig af de samme metoder, som den tidligere regering også har benyttet i deres beregninger af vandplanindsatsen.

Eva Kjer Hansen har derfor nu sendt en invitation til de forskere, der mener, at deres fakta er blevet fordrejet. Hun vil drøfte med dem, hvad det er, de forundres over, siger hun.

- Jeg vil gerne finde ind til, hvad det er, de er bekymrede for, og hvor det er, de mener, tallene ser anderledes ud i forhold til det, de har indgivet, siger hun.