Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer giver lille indrømmelse: Burde have sat en stjerne ved tabel

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) medgiver under samråd, at det havde været fint med en "lille stjerne" ved en tabel, så miljøeffekter havde stået klarere.

- Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg ikke lavede den stjerne, så tabellen var selvforklarende, siger hun på et samråd, siger Eva Kjer Hansen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

En stor del af kritikken af landbrugspakken går på, at de positive effekter for årene 2013-2015 ikke kan puljes og kategoriseres under 2016, som miljø- og fødevareministeriet gør.

Og nu medgiver miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), at der i tabellen med beregningerne burde have været en "lille forklarende stjerne" med en note, så miljøeffekten bedre kunne forståes.

- Jeg medgiver, at tabellen havde været nemmere at forstå, hvis vi for tallet for 2016 havde lavet sådan en lille stjerne og skrevet, at vi sammenlignede med udgangsåret 2012, siger hun under et åbent samråd i Miljø- og Fødevareudvalget.

Effekter af landbrugspakken

Miljø- og Fødevareministeriet medtager positive miljøeffekter for årene 2012 til 2015 i beregningerne for 2016 til 2021.

Det gør ministeriet på trods af, at førstnævnte periode ikke har noget med landbrugspakken at gøre. Men det betyder, at miljøregnskabet som resultat af pakken bliver positivt de første par år.

Sagen er bare den, at konsekvensen af landbrugspakken er mere kvælstof i naturen i 2016, 2017 og 2018.

Hun fastholder dog, at der ikke er lagt skjul på udregningerne, og Folketinget ikke er blevet vildledt.

De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, kalder ministerens indrømmelse om den manglende stjerne "et lille skridt på vejen", men vil have ministeren til at erkende, at tallene, der er fremlagt, ikke er retvisende.

- Det er ikke rimeligt, at jeg selv og andre ordførere får at vide, at vi ikke er begavede nok til at forstå tallene," siger Rasmus Jarlov.

Eva Kjer Hansen understreger, at landbrugspakken er "et paradigmeskifte" i dansk landbrugspolitik. Den målrettede regulering vil føre til et grønt plus for miljøet, og pakken vil samtidig betyde, at landmændene kan tjene flere penge.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi bruger så meget tid på at sidde at slås om tal, når der samlet set vil være et plus for miljøet og fødevaresektoren, siger hun.

De Konservative har trods kritikken gjort det klart, at de vil stemme for landbrugspakken ved tredjebehandlingen på torsdag, men partiet har også fastslået, at der skal suppleres med en række tillægsaftale.

Her er den tabel, Eva Kjer Hansen har brugt.