Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen om højere vandregning: Det er 11 kroner per borger

Ministeren mener, at der er tale om et worst-case scenarie, som Aarhus Kommune har fremlagt.

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) siger, at der henover foråret skal laves en undersøgelse, der skal vurdere, om der er brug for en yderligere beskyttelse af grundvandet, end der umiddelbart er lagt op til i landbrugspakken. (© dr)

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) vil ikke afvise, at regeringens nye landbrugspakke kan give landets vandforbrugere end højere vandregning.

- Der kan måske komme en ekstraregning til nogen, i nogle udvalgte områder, hvor der skal tages nogle ekstra tiltag for at beskytte grundvandet, forklarer hun.

Eva Kjer Hansen understreger samtidig, at der ikke er tale om nogen stor ekstraregning.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

- Vi taler om 11 kroner om året per borger i det her 'worst case' eksempel fra Aarhus kommune, som slet ikke har medregnet alle de beskyttende tiltag i pakken.

Kommune tvivler på nye tiltag

Aarhus Kommune afleverede i går et høringssvar til NaturErhvervsstyrelsen, hvori der advares om, at vandforbrugerne potentielt skal betale en større millionregning, fordi landbruget får lov til at gøde – og dermed forurene - mere med landbrugspakken.

Hvis den forurening truer drikkevandet, og landmændene skal forurene mindre, skal forbrugerne betale dem en erstatning.

Grunden til, at Eva Kjer Hansen kalder høringssvaret for et 'worst case’-eksempel er, at der ifølge ministeren ikke er medregnet de tiltag, som skal beskytte grundvandet.

Kommunens rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), forklarede i går til DR Nyheder, at kommunen ikke tror på, at plantning af skov eller flere vådområder vil kunne modvirke den øgede kvælstofudledning.

- Regeringen benytter sig udelukkende af optimistiske forudsætninger, såsom at skovrejsninger og vådområder kan holde på kvælstoffet. Men vi tror ikke på, at landmændene vil benytte sig af disse muligheder i nødvendigt omfang. Landbrugspakken skal allerede virke fra denne dyrkningssæson, så den øgede nitratmængde vil allerede om få måneder bevæge sig ned mod vores drikkevand. Så vi tror, det går meget værre, end regeringen forudsætter, lød det fra Kristian Würtz.

Eva Kjer Hansen forklarer til DR Nyheder, at der henover foråret skal laves en undersøgelse, der skal vurdere, om der er brug for en yderligere beskyttelse af grundvandet, end der umiddelbart er lagt op til i landbrugspakken.

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) vil ikke afvise, at regeringens nye landbrugspakke kan give landets vandforbrugere end højere vandregning.

Opslået af DR Nyheder på 17. februar 2016