Ex-indsat og ryger: Et rygeforbud i cellen er ren idioti

Formand for Jyllandsafdelingen i Fangenetværket, Henrik Jørgensen, giver ikke meget for politisk forslag om rygeforbud i fængselsceller.

Et rygeforbud i fængselsceller vil kun skabe konflikter, mener Fangenetværket. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Et rygeforbud i landets fængselsceller - som et flertal af Folketingets partier i dag lægger op til - vil ikke skabe andet end frustration og konflikt.

Det mener Fangenetværket for fængslede og tidligere indsatte.

Formand for Jylland-afdelingen, Henrik Jørgensen, har selv siddet i fængsel i sammenlagt fire et halvt år. Nu har han startet projekt Frirum for tidligere og nuværende indsatte.

Både i dag - og da han selv var indsat - røg han mellem 30 - 40 cigaretter om dagen.

- Jeg har røget, siden jeg var 12 år, siger Henrik Jørgensen.

Han mener ikke, at et forbud er den rigtige vej at gå. Istedet bør man tilbyde rygestopkurser og afvænningsprogrammer, ligesom der er narkotikafvænning og bande-exit-programmer i landets fængsler, siger han:

- Forslaget er jo idioti. Kort og godt. Vi har tilbud om voldsbehandling og narkobehandling i fængslerne – så hvorfor skal det lige pludselig laves til tvang, at man skal stoppe med at ryge, siger han.

Se klip fra fængslet i videoen herunder

cellerygning_drdk_trtr

Skal slukke når ansat kommer

Det er blandt andet Fængselsforbundet, der længe har ønsket, at der indføres rygeforbud i de indsattes celler. I dag er det allerede sådan, at de indsatte ikke må ryge, når der er ansatte i deres celler.

Alligevel har Arbejdstilsynet de seneste år givet flere fængsler påbud på grund af netop røggener hos de ansatte.

Som det er i dag, må ansatte i fængsler ikke ryge i selve fængslet. De skal gå uden for, mens de indsatte må ryge i deres celler. Man kan dog langt fra sidestille reglerne, mener Henrik Jørgensen:

- Vi indsatte kan vi jo ikke bare gøre det samme. Det er der jo regler for. Hvornår vi må og sådan. Og i forvejen er der jo regler for, at man ikke må ryge, når der er en betjent til stede. Og du skal slukke din cigaret, når der kommer en betjent ind. Men muligheden for udluftning i et fængsel er bare så begrænset.

Ingen gavnlig effekt

Henrik Jørgensen mener, at et rygeforbud vil få negative konsekvenser i landets fængsler:

- Det vil medføre endnu flere frustrationer. Og i forvejen har du folk, der er placeret i et låst miljø, hvor man ikke selv har lov til at bestemme noget som helst.

- Du skal bede om lov til alt. Og hvis du oven i købet kommer og siger, at nu skal vi til at spørge folk, hvornår vi må ryge. I forvejen bestemmer de jo hvornår du må lave mad, og hvornår du må styrketræne.

- Alt det, som andre mennesker opfatter som en menneskeret og noget, som man bare lige kan gøre. Hvis man også lukker for at have en last, der hedder rygning, så kan det ikke andet end gå galt.

Hvad havde et rygeforbud betydet for dig, da du sad inde?

- Så havde jeg gjort det alligevel. Er der noget, der kendetegner folk, der sidder i fængsel, så er det, at de nok skal finde en udvej.

Hvordan tror du, at indsatte vil reagere på forbuddet?

- Jeg tror ikke, at det vil have den store effekt, så vil de bare finde en måde at gøre det på alligevel. Der er i forvejen så mange forbud i fængslerne, så det, tror jeg, vil prelle af.

- Jeg tror faktisk, at det vil provokere folk til at ryge mere. Lige op i hovedet på systemet – altså betjenten– så det har ingen gavnlig effekt, siger han.