Exitcirklens leder stævner nu tre folketingsmedlemmer for injurier

Politikerne stævnes for ærekrænkelse efter anklager mod lederne af organisationen Exitcirklen.

Både De Konservatives top og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har taget afstand fra den mail, der er omdrejningspunkt i sagen. (© Scanpix)

De tre folketingspolitikere Marcus Knuth (V), Naser Khader (K) og Martin Henriksen (DF) har ikke undskyldt for en mail, som ifølge organisationen Exitcirklen er æreskrænkende.

Fristen for at undskylde udløb i går, og derfor lægger organisationens direktør, Sherin Khankan, nu sag an mod de tre blå politikere.

Det fortæller hendes advokat, Poul Hauch Fenger.

- Vi har ikke modtaget nogen officiel undskyldning fra de tre politikere, som vi har bedt om for ti hverdage siden. Derfor vil der som varslet blive indsendt en stævning i den nære fremtid, siger advokaten.

Sagen kort

  • Exitcirklen har søgt satspuljemidler til sit arbejde med at hjælpe piger og kvinder, som har været udsat for fysisk og psykisk vold samt religiøs og social kontrol.

  • Foreningen fik tidligere på året tildelt 680.000 kroner i offentlig støtte.

  • Khaterah Parwani har forklaret, at hun var ung og ”dum”, da hun i sin gymnasietid kortvarigt meldte sig ind i Hizb ut-Tahrir og har siden taget afstand fra organisationen.

  • Sherin Khankan har for flere år siden forklaret, at hun er imod ”dødsstraf og barbari i alle afskygninger”.

  • Dele af oppositionen har beskyldt de tre politikere for forsøg på at begå karaktermord på Khaterah Parwani og Sherin Khankan.

- De har en helt elendig sag

Sagen startede i september, da Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen sendte en mail til tre oppositionspolitikere og opfordrede dem til at gå med på idéen om at fratage Exitcirklen sine offentlige støttekroner på grund af organisationens to frontfigurer, Khaterah Parwani og Sherin Khankan.

I mailen betegnede de blandt andet de to kvinder som”kontroversielle muslimske debattører”.

De skrev også, at Sherin Khankan er ”kendt for ikke at ville afvise sharialov” og fremhævede desuden, at Khaterah Parwani tidligere har været medlem af den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir.

- Det er æreskrænkende beskyldninger mod min klient. Og hver gang de er blevet bedt om at fremlægge bevis for deres påstande, så bliver de renonce og stille. Så jeg tror, de inderst inde godt ved, at de har en helt elendig sag, siger Poul Hauch Fenger.

Khader: Mailen får ikke topkarakter

Siden har han desuden udbygget beskyldningerne mod lederne af Exitcirklen, som han i et opslag på Facebook betegner som "to professionelle projektmagere uden dokumenteret erfaring med æresrelateret vold".

I samme opslag fastholder han, at Sherin Khankan "har tågede holdninger til sharia".

Alligevel står døren på klem, hvis Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen ombestemme sig, siger Sherin Khankans advokat.

- Hvis der kommer en undskyldning i den nærmeste fremtid, så vil vi trække stævningen tilbage, siger han.

Martin Henriksen: Det er jo hendes egne ord

Martin Henriksen, der ligesom Naser Khader og Marcus Knuth, er udlændinge- og integrationsordfører, har ingen planer om at undskylde til Sherin Khankan.

Han henviser til, at hun tidligere har givet udtryk for, at dele af den islamiske sharialovgivning kan være forenelig med det danske samfund, herunder på ægteskabsområdet.

- Hvad er det præcis, vi skal sige undskyld for? Det er jo hendes egne ord, som jeg ikke kan lave om på, og som hun selv må tage ansvar for. Det er ikke sådan, at vi står op om morgenen og går i gang med at se på, hvem vi skal beskylde for at støtte sharialovgivning, siger Martin Henriksen.

Han mener, at Sherin Khankan som offentlig debattør må stå til ansvar for de holdninger, som hun ytrer, og at hun "kortslutter den offentlige debat" ved nu at bringe sagen for en domstol.

- Man kan ikke ro rundt på den måde og den ene dag sige, at man ikke vil tage afstand fra sharialovgivning, hvorefter man så gør det alligevel, for så at sige at dele kan forenes med dansk lovgivning. Det må have nogle konsekvenser, siger Martin Henriksen.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Martin Henriksen.