Danmark har været blandt de første til at donere F-16-kampfly til Ukraine.
Uddannelses- og træningsprogrammerne er i fuld gang, og det næste, vi som land kan bidrage med, er at få det ukrainske luftvåben stablet ordentligt på benene.
Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). Han har netop været til et møde med en sammenslutning af lande, der støtter Ukraine militært, på Ramstein-basen i Tyskland.
- Det nye, vi har diskuteret i dag, er, at vi skal videre med en tredje fase: Nemlig hvordan vi får opbygget et luftvåben i Ukraine. Det er min klare opfattelse, at Danmark kommer til at spille en afgørende rolle, siger han.
Forsvarsministeren fortæller, at det blandt andet drejer sig om at hjælpe med opbygningen af en fysisk infrastruktur, der understøtter det nye våbensystem, som Ukraine ikke har betjent før.
Sikkerhed og vedligehold
Danmark kan sammen med øvrige lande hjælpe med at sørge for, at landingsbanerne er gearet til det nye våbensystem. Og med at sikkerheden, der kan beskytte kampflyene mod russiske angreb, er i orden.
- Det er klart, at F-16-fly i Ukraine bliver et bombemål for russerne. De vil gøre alt for at sætte dem ud af kraft, og derfor handler det om, at man skal have den nødvendige beskyttelse, der hvor flyene skal stå, siger Troels Lund Poulsen.
Men også hele spørgsmålet om service og vedligehold af flyene er det, landene har diskuteret i dag, forklarer forsvarsministeren.
- Nu skal vi sørge for at sikre, at når piloterne er uddannede, og flymekanikere og støttepersonel forlader Danmark, at flyene også kan blive operative i Ukraine. Det er den næste store udfordring, som vi står over for, siger han.
Troels Lund Poulsen understreger, at det ikke er planen, at danske soldater skal assistere på jorden i Ukraine. Men at Danmark finansielt kan bidrage til opbygning af nødvendig infrastruktur og være med til at facilitere et samarbejde med nogle af de private firmaer, der kan hjælpe med vedligehold. Troels Lund Poulsen nævner amerikanske Lockheed Martin, som har produceret flyene.
- Det er for tidligt at sige, hvilke modeller vi kommer til at foreslå, men det er klart, at Lockheed Martin kommer til at blive fuldstændigt afgørende for hele spørgsmålet om at få F-16-flyene til at blive en succes i Ukraine, siger forsvarsministeren.
Forventer flere donationer af kampfly
På mødet med den såkaldte Ukraine Defence Contact Group, en sammenslutning af lande, der støtter Ukraine, har ingen nye lande meldt sig på banen med F-16-donationer til Ukraine.
Det seneste land, der meddelte at ville donere kampflyene, er Norge.
- Vi har ikke fået yderligere tilsagn. Vi har gjort gældende, at vi er godt i gang med træningsaktiviteten og appelleret til, at flere lande donerer F-16-fly. Der er ikke kommet nogen tilsagn i dag på mødet, men jeg er ikke i tvivl om, at flere vil komme i løbet af de kommende måneder, siger Troels Lund Poulsen.