F-16-mekanikere er klar til at drage af sted igen

På trods af udfordringer med at skaffe nok personale drager danske fly og personale til Irak til sommer.

Fredag fik regeringen flertal til at udvide mandatet mod Islamisk Stat til at omfatte Syrien. (Foto: christian Als © Scanpix)

De danske F-16-flymekanikere er klar til at tage til Irak og Syrien til sommer.

Sådan lyder meldingen fra fagforeningen Centralforeningen for Stampersonel, efter at det fra politisk side fredag er blevet besluttet at sende omkring 400 danske styrker til Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

- Mekanikerne er klar til at tage af sted til sommer. Det er ikke sådan, at problemet med manglen på personale er gået væk, så man vil stadig være udfordret, hvis de skal være af sted i længere tid.

- Det er meget afgørende, at man finder en passende periode, hvor de skal være udsendt, siger Jesper K. Hansen, der er formand for den faglige organisation.

I oktober blev personale og syv F-16-kampfly trukket hjem fra en base i Kuwait. Det skete, som følge af at 14 tillidsrepræsentanter fra hjemmebase Fighter Wing Skrydstrup skrev et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiledere.

Repræsentanterne bad om at få hjemsendt mekanikerne og teknikerne, fordi de mente, at en forlængelse af indsatsen i Irak ville betyde, at personalet ikke vil kunne løse opgaverne ordentligt.

På daværende tidspunkt havde personalet et højt sygefravær. Flere af dem havde stress, og kampflyene havde revner i stellene.

I denne omgang er der sat en tidsbegrænsning på seks måneder for udsendelsen.

Og det har været muligt at sende mekanikerne og teknikerne af sted igen, fordi de har fået udbetalt deres afspadsering i stedet for at holde fri, oplyser Jesper K. Hansen.

/ritzau/