For få år siden var DF det næststørste parti. Med Marie Krarups exit er der ti tilbage på Christiansborg

Marie Krarup melder sig også ud i protest mod formand Morten Messerschmidt.

Marie Krarup er folketingsmedlem nummer seks på bare få dage, som siger farvel til Dansk Folkeparti. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Hun har allerede sagt, at hun ikke ville genopstille for Dansk Folkeparti til næste valg.

Men ikke engang så længe kan den ellers markante DF-skikkelse, Marie Krarup, blive i partiet, som for kun en måned siden valgte ny formand midt i en altoverskyggende krise.

Han, Morten Messerschmidt, er hovedårsagen til, at hun siger farvel nu.

Det siger hun i et interview med Berlingske og bekræfter det efterfølgende overfor DR.

- Jeg mistede respekten for ham, og jeg mistede tilliden til ham, da han stillede op selvom han var dømt, siger hun.

Henvisningen går til, at Morten Messerschmidt i sommer fik en dom på seks måneders betinget fængsel for svindel og dokumentfalsk i forlængelse af den såkaldte Meld og Feld-sag, hvor Dansk Folkeparti på hans mandat uberettiget fik op mod 100.000 kroner i EU-midler.

Siden er det blevet afgjort, at retssagen skal gå om. Dommeren var inhabil og kritisk indstillet overfor Dansk Folkeparti, så om Morten Messerschmidt kan dømmes, har vi stadig til gode at se. Men det ændrer ikke sagen for Marie Krarup.

- Jeg synes ikke, at det er rigtigt at have en formand, som står foran en retssag og ikke vil give mig et løfte om, at han vil forlade formandsposten, når han bliver dømt, siger hun.

- DF er et lov og orden-parti, og man kan ikke tale seriøst om lov og orden, hvis man har en formand, der er dømt, fortsætter hun.

Den sjette på én uge

Kritikken fra Marie Krarup er ikke ny. Men et ekstra lag af utilfredshed er blevet lagt til i de seneste dage, hvor Ruslands invasion af Ukraine har trukket overskrifter verden over.

- Jeg har haft store problemer med at få lov til at sige, hvad jeg mener om Rusland, og Rusland er jo noget, jeg har forstand på, siger hun og påpeger, hvordan hun er uddannet cand.mag. i russisk, sprogofficer, har boet i Rusland og blandt en række andre ting også har været ekspert i Rusland hos Eksportkreditfonden.

- Jeg ved faktisk noget om det, og derfor er det meget vigtigt for mig, at jeg kan få lov at ytre mig. Det er åbenbart ikke muligt i Dansk Folkeparti, siger Marie Krarup.

Med den salut, er hun det sjette medlem, der smækker med døren på vej ud.

  • Marie Krarup er sjette folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, som melder sig ud. (Foto: Niels Christian Vilmann © Ritzau Scanpix)
  • Liselott Blixt har været sundhedsordfører for Dansk Folkeparti i mange år, men sagde, at hun ville overveje fremtiden nøje, da Morten Messerschmidt blev valgt som ny formand. Beslutningen blev at melde sig ud. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Lise Bech støttede åbent en af Morten Messerschmidts modkandidater til formandsposten, nemlig Martin Henriksen. Både han og også Lise Bech er nu forhenværende medlemmer af Dansk Folkeparti. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Bent Bøgsted støttede også Martin Henriksen frem for Morten Messerschmidt ved formandsvalget. Han har blandt andet været Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, indtil han meldte sig ud. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
  • Da Karina Adsbøl sammen med Liselott Blixt, Lise Bech og Bent Bøgsted meldte sig ud af Dansk Folkeparti, rettede de blandt andet en skarp kritik mod Pia Kjærsgaard. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Dansk Folkepartis nu tidligere erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, meldte sig ud af partiet dagen efter at hans fire førnævnte partifæller havde annonceret deres exit. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)
1 / 6

I mandags meldte Liselott Blixt, Lise Bech, Bent Bøgsted og Karina Adsbøl sig ud af partiet. Morgenen efter fulgte Hans Kristian Skibby trop.

Alle tager de deres mandat med sig og fortsætter som folketingsmedlemmer.

Det bringer antallet af Dansk Folkepartis medlemmer af Folketinget ned på ti.

Det er kun få år siden, at Dansk Folkeparti var landets næststørste parti og det største borgerlige parti frem til folketingsvalget i 2019. Her fik partiet kun stemmer nok til 16 pladser på Christiansborg, og det er bare ét dårligt valgresultat ud af en hel stribe.

Til gengæld har partiet for nylig kunne berette om en ret markant stigning i antallet af medlemmer, efter at Morten Messerschmidt blev formand.

Thulesen Dahl nikker til kritik af Pia Kjærsgaard

Nærmest samtidig med at Marie Krarups melding tonede frem på berlingske.dk, trådte Dansk Folkepartis tidligere formand, Kristian Thulesen Dahl, ud af et radiostudie i DR Byen.

Mens han vel at mærke kun kendte til fem afhoppere, kaldte han i P1-programmet Bagklog situationen i sit parti 'alvorlig'.

- Det er personer, som jeg oplever som kerne-DF'ere. Nogle, der i de sidste 15-20 år har kæmpet for os dag og nat. Når de ikke kan se sig selv i partiet, så har vi et problem og en stor udfordring, siger han i programmet.

Kristian Thulesen Dahl trak sig som formand for Dansk Folkeparti efter kommunalvalget i efteråret, hvor Dansk Folkeparti over hele ladet gik tilbage. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Han mener ikke, at der er tale om en forbigående frustration. Sådan en beslutning er ikke nem, når man - også som ham selv - er DF'er helt ind i knoglerne. Det ikke bare kalder, men råber på selvransagelse i partiet, mener Kristian Thulesen Dahl.

Han kan desuden godt forstå deres kritik, som blandt andet retter sig mod partistifter Pia Kjærsgaard.

- Jeg synes, man skal tage alvorligt, hvad de siger, og når de siger, at der for eksempel er problemer med vores arbejdsmiljø, så kan jeg godt nikke genkendende til det.

Anklagerne går eksempelvis på heftige temperamentsudbrud fra Pia Kjærsgaard, der 'får medarbejdere til at gå grædende hjem'.

- Dem, der er omkring Dansk Folkeparti og på Christiansborg, ved jo godt, at de frustrationer, Pia Kjærsgaard har, løber over somme tider, og hun kan være meget hård overfor folk. Det tror jeg også godt, at hun selv ved, siger Kristian Thulesen Dahl.

Et naivt håb?

Men Pia Kjærsgaard afviser, at hun er en del af problemet hos Dansk Folkeparti.

- Jeg fatter ikke en bønne. Lad mig sige det ligeud. Det gør jeg ikke, sagde hun forleden i P4-radioprogrammet Formiddag på 4'eren efter at have dukket sig for interviews om kritikken mod hendes person.

Og lige præcis dén manglende erkendelse, gør Kristian Thulesen Dahl endnu mere bekymret end udmeldelserne fra hans tidligere partifæller.

- Når hun selv går ud og siger, at hun slet ikke har noget med det her at gøre, og at hun er ansvarsfri for alting, så ved man jo godt, at hvis det er stilen, så er det naivt at tro, at vi kommer et sted hen, hvor de her fem kommer tilbage igen, siger han.

Hans håb er ellers præcis, at Dansk Folkeparti på et tidspunkt kan lokke sine tabte børn tilbage. Alt andet er spild af gode kræfter, må man forstå og et unødigt benspænd for genrejsningen af partiet.

Er det et lidt naivt håb?

- Det er det jo i hvert fald i forhold til den reaktion, der foreløbig har været, siger Kristian Thulesen Dahl. Så fortsætter han:

- Men jeg bliver nødt til at have det håb, at erkendelsen af, hvad vores problem er, breder sig til alle dele af partiet, så vi kan få det lavet om.

Eks-formanden er lige nu Dansk Folkepartis forsvarsordfører. Han har i løbet af de seneste måneder flere gange gentaget, at han vil fortsætte som folketingsmedlem for partiet. Alligevel spøger spørgsmålet om hans fremtid.

Det nærmeste han kommer den i interviewet er at tage stilling til sit eget ansvar. Sådan et har han nemlig, erkender han. Og ikke kun i en bagudskuende forstand.

- Ellers kunne jeg have taget mit tøj og helt forladt scenen, så selvfølgelig har jeg også et medansvar for, at tingene kommer til at fungere godt igen, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hovedansvaret ligger imidlertid i andre hænder, mens gryden - for at bruge Kristian Thulesen Dahls eget billede - koger over med alle de frustrationer, som har boblet i årevis.

- Det har ikke været muligt at holde det nede længere, og nu kommer der til at være en periode, hvor alt kan virke voldsomt. Men det er ikke det samme som, at man skal skrive et partis nekrolog, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg tror på, at der er en fremtid, hvis man vel at mærke tager tingene alvorligt og får dem håndteret.