Få asylansøgere giver 200 millioner ekstra til bistand

På grund af færre asylansøgere bliver der nu afsat flere millioner til udviklingsbistand, skriver Berlingske.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs glæder sig over, at 200 millioner kroner ekstra bliver tilført til udviklingsbistand. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

På grund af en opbremsning i antallet af asylansøgere i Danmark modtager Udenrigsministeriet nu en ny millioncheck til udviklingsbistand.

Det skriver Berlingske.

Knap 200 millioner kroner bliver således overført til udviklingsminister Ulla Tørnæs' (V) kasse. Millionerne kommer, efter at der allerede tidligere er blevet tilbageført 1,8 milliarder kroner til kassen, skriver Berlingske.

- Det er fantastisk glædeligt, at regeringens opstramninger på flygtningeområdet har den virkning, at vi i stedet for at kunne bruge 1,8 milliarder kroner nu har godt to milliarder til indsatser uden for Danmarks grænser, siger Ulla Tørnæs til avisen og fortsætter:

- Pengene skal blandt andet sikre bedre forhold i flygtningelejrene, så folk ikke vælger at rejse videre mod Europa.

Danmark har modtaget omkring 2000 asylansøgere i 2017. Et tal, der er væsentligt lavere, end man oprindeligt havde forventet.

Det er dette fald, der har givet yderligere penge til udviklingsbistand.

Ulla Tørnæs deltager i denne uge i åbningen af den årlige samling i FN's Generalforsamling. Her vil hun annoncere en dansk hjælpepakke.

Ifølge Berlingske skal pengene blandt andet gå til indsatser for flygtninge i Etiopien og Uganda. Det er to af de lande, der huser flest af de over en million personer, der er flygtet fra borgerkrig og sult i Sydsudan.

Der er også hjælp til at håndtere tørken og sultkrisen i Somalia og andre steder på Afrikas Horn og til den humanitære krise i Yemen.

Den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, glæder sig også over pengene, der går til udviklingsbistand. Han forstår dog ikke, hvorfor regeringen så netop har bebudet et stop for FN's kvoteflygtninge.

- I en situation, hvor vi står med det laveste antal asylansøgere i mange år, er det direkte pinligt og i strid med Danmarks interesser, at regeringen boykotter FN's kvotesystem, siger Martin Lidegaard til Berlingske.

/ritzau/