overblikket efter gårsdagens pressemøde: Sådan skal vi teste for corona fremover

Vi skal stadig testes, men nu bliver det især med hjemmetest, siger regeringen.

De lange testkøer landet til en kviktest, hvor man ofte stod i kø, er snart fortid, bebuder regeringen og myndighederne. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Fra på tirsdag er coronavirus ikke længere betragtet som en samfundskritisk sygdom i Danmark, og samfundet åbner for alvor med alt fra åbne natklubber til festivaler, fyldte biografsale og offentlig transport uden mundbind.

Men det betyder ikke, at vi også kan sige farvel til at få en podepind stukket op i næsen eller i halsen.

Ifølge regeringen vil testindsatsen nemlig stadig være vigtig i kontrollen med virus. Det kommer måske bare til at være en smule anderledes end i dag.

- Vi skal stadig teste. Sygdommen er ikke sådan, at man bare kan vente, til man har symptomer, og så bliver man hjemme. Hvis man har en positiv test, skal man altså isolere sig for at sikre, at man ikke smitter nogen, selvom man ikke har symptomer, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i går.

Vi skal altså stadig lade os teste. Men det store testsystem bliver fremover indrettet sådan, at man især kommer til at fokusere på de hjemmetest, der nu er tilgængelige, og så det store pcr-testsystem.

Regeringen og sundhedsmyndighederne annoncerede i går på et pressemøde, at coronarestriktionerne forsvinder på tirsdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Vi vil gå langt mere over til hjemmetest. Det har mange af os stor erfaring med. Der er mange, der gør det. Og så vil pcr-sporet stadig fortsætte, så man kan få bekræftet en positiv hjemmetest, eller at man kan få en pcr-test, hvis man har symptomer, sagde Magnus Heunicke.

Skal stadig begrænse smitten

Til gengæld skruer man ned for centrene med kviktest, så der ikke i lige så høj grad bliver mulighed for at få en kviktest på et testcenter.

- Vi vil løbende nedjustere først antigentestene (kviktest, red.), og derefter vil vi generelt nedjustere testkapaciteten. Vi skal nok komme med en klar plan for hvornår, men det afhænger også af, hvordan smitten udvikler sig de kommende uger, lød det fra Heunicke.

Fremover skal du selv sørge for at stikke vatpinden op i næsen, når du skal testes for corona via en hjemmetest. (Foto: Marcus Emil Christensen © Scanpix)

Test er nemlig stadig et vigtigt værktøj for at holde smitten en smule nede, lød det fra Tyra Grove Krause, der er faglig direktør på Statens Serum Institut.

- De her lempelser i restriktionerne er jo ikke det samme som at sætte smitten helt løs. Vi skal stadig dæmpe smitten.

- Der er test stadig et vigtigt værktøj. Både for at sikre, at folk bliver hjemme, når de er mest smitsomme, og i forhold til at tage en hjemmetest inden man går ud og ses med flere mennesker, sagde hun.

Professor: Fornuftigt at nedjustere testkapacitet

Lone Simonsen, der er professor og forsker i pandemier på Roskilde Universitet, kommer herunder med svar på nogle af spørgsmål, der hober sig op omhandlende test, når restriktionerne lige om lidt ophører.

Hun mener blandt andet, at det giver god mening at nedjustere testkapaciteten.

- Det er en naturlig udvikling og forlængelse af, at vi omtænker coronaviruspandemien til en ikkesamfundstruende sygdom. Derfor er man nødt til at tilpasse den måde, man tester på. Vi skal ned på et niveau, hvor vi behandler den her sygdom på samme måde, som vi gør med sæsoninfluenza, hvilket er en meget mindre intens teststrategi.

Hvor meget bør man så teste fremover?

- Jeg synes, man efter en overgangsfase bør teste, som man tester for sæsoninfluenza. Her tester man et udvalg af folk, som har symptomer, men ikke alle andre, som ikke har symptomer. Samtidig skal man teste rigtig meget blandt dem, der er alvorligt syge og bliver indlagt. De skal testes, så vi kan følge med i, hvilke varianter der cirkulerer i samfundet.

Hvornår skal man lade sig teste som helt almindelig borger?

- Man skal forholde sig til, at man fra 1. februar ikke længere skal vise coronapas. Derfor har man en anden motivation for at blive testet. For eksempel ville man måske vælge at blive testet, hvis man havde symptomer, og det ville nok være en hjemmetest. Hvis den er positiv, vil man nok få det bekræftet med en pcr-test.

Hvor vigtigt er det, at vi bliver ved med at teste i et eller andet omfang?

- Det er vigtigt, at man tester for at vide, om det er en stor eller lille epidemi, så vi kan sammenligne epidemien, som den eksempelvis så ud sidste år. Derfor er det vigtigt at have en systematisk fremgangsmåde, så man kan tjekke, hvordan det går.

Lone Simonsen er professor og forsker i pandemier på Roskilde Universitet. (Foto: Kim Dang Trong © DR)

Hvorfor er vi et sted nu, hvor vi ikke behøver at teste lige så meget, som vi har gjort tidligere?

- Før vaccinen var alle øjne rettet mod antallet af smittede. Det var det vigtigste, og vi havde brug for den information, og vi testede nærmest ti procent af danskerne om dagen i lange perioder. Men nu har vi en anden situation.

- Vi ser masser af smitte, men den er afkoblet fra de alvorlige tilfælde af sygdom, som kræver intensivindlæggelse. Den del er dalet på det sidste. Lige nu er der kun 40 personer indlagt på intensiv. Det er et udtryk for, at det er en meget mildere sygdom, vi har med at gøre. Især takket være vaccinen i øvrigt, lyder det fra Lone Simonsen.

Børn og skoleelever opfordres stadig til ugentlige hjemmetest

Selvom det fra tirsdag i næste uge er slut med coronarestriktioner i Danmark, så fortsætter strategien med ugentlige hjemmetest blandt børn og skoleelever lidt endnu.

Børne- og Undervisningsministeriet opfordrer nemlig stadig til, at børn og elever i folkeskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser skal tage to ugentlige hjemmetest.

- Der vil fortsat være en opfordring til to ugentlige screeningstest i dagtilbud, på grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser, og der vil ligeledes fortsat være gratis selvtest til rådighed, skriver ministeriet til DR Nyheder.

Dog vil der fra den 1. februar ikke længere være krav om coronapas og mundbind i skoler og på ungdoms- og voksenuddannelser.

Hidtil har elever i folkeskolerne været undervist i stamklasserne for at begrænse smitten, men om det også skal fortsætte, er ministeriet ved at undersøge.