OVERBLIKKET: Her er de ting, du skal vide om en rigsretssag mod Støjberg

Markant flertal vil sende Støjberg for Rigsretten. Men hvad sker der nu? Få svarene her.

Inger Støjberg (V) skal for Rigsretten, har et flertal i Folketinget indikeret. Nu skal det tunge juridiske maskineri gå sin gang. Processen herfra er lagt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Udadtil har Inger Støjberg kommunikeret ro og overskud de seneste uger.

Nej, "man dør ikke af at komme for en rigsret", har hun sagt. Og da et flertal i Folketinget i går besluttede netop det - at sætte hende som anklaget i en rigsret, fastholdt hun også smilet.

Sagen er ellers alvorlig. Et massivt flertal har besluttet, at de vil rejse tiltale mod hende for medvirken til en ulovlig instruks. En instruks, der tilbage i 2016 pålagde Udlændingestyrelsen at adskille alle unge asylpar uden undtagelse. Det er ulovligt, for asylparrenes sager skulle have været vurderet individuelt, har både ombudsmand og undersøgelseskommission slået fast.

Men hvad skal der ske nu? Her forsøger vi at give et overblik over, hvad du kan forvente.

Hvad gør Folketinget nu?

Selvom et flertal i Folketinget i går altså besluttede, der skal indledes en rigsretssag, så skal det formelle også på plads. Et underudvalg i Folketinget skal skrive en betænkning, hvor hvert af partierne skal komme med indstillinger til sagen.

Samtidig skal udvalget blive enige om, hvem der skal være anklagere i sagen på vegne af Folketinget. Ved rigsretssagen mod Erik Ninn-Hansen tilbage i 90'erne udpegede Folketinget to advokater, som først vurderede sagen og som senere blev udpeget som anklagere i rigsretssagen. Det kan derfor være nærliggende, hvis Folketinget ender med at pege på de to uvildige advokater, der har vurderet grundlaget for en dom i sagen, som anklagere. Men det er ikke sikkert.

Når det er på plads, vil der blive fremsat et beslutningsforslag i Folketinget. Det ventes, at Folketinget skal behandle det over to dage den 1. februar og den 3. februar. Efter den anden behandling vil Rigsretten formelt være besluttet.

Hvad bliver Støjberg anklaget for?

Det vil være op til Folketinget at formulere et anklageskrift. Men på baggrund af den uvildige advokatvurdering er der nogle muligheder.

Den mest alvorlige anklage mod Støjberg er ifølge flere partier hendes medvirken til, at Udlændingestyrelsen begyndte at adskille alle de unge asylpar uden undtagelse. Det skete efter pres fra Inger Støjberg, har adskillige embedsmænd forklaret til Instrukskommissionen.

De to uvildige advokater har vurderet, at "det er vores vurdering, at tidligere minister Inger Støjberg var ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen meget kort tid efter påbegyndte den klart ulovlige adskillelse og indkvarteringsordning."

Der er to andre forhold, der potentielt også kunne rejses tiltale for. Det ene handler om vildledning af Folketinget. Inger Støjberg sagde på flere samråd om sagen i Folketinget, at der blev gjort undtagelser fra reglen om, at de unge asylpar skulle skilles ad. Men det passede ikke med den instruks, som Udlændingestyrelsen havde fået. Derfor kan vildledningen også blive et anklagepunkt i Rigsretten.

Endelig er der et spørgsmål om, hvorvidt Inger Støjberg har vildledt Folketingets Ombudsmand. Men her er de uvildige advokater ret klare. De vurderer ikke, der er tilstrækkeligt grundlag til at anklage hende for det.

Hvad er en rigsretssag? Få svaret i videoen herunder.

Hvornår kan sagen begynde og slutte?

Sagen kan i princippet begynde, når Folketinget har vedtaget det beslutningsforslag, der samtidig bliver et anklageskrift i sagen. Men det kommer ikke til at ske, har højesteretspræsident Thomas Rørdam, der også er formand for Rigsretten, sagt.

- Jeg kan ikke se andet, end at vi bliver nødt til at vente på anden delberetning, sagde han i går til Politiken. Det betyder, at Rigsretten først vil begynde på sit arbejde, når Instrukskommissionen afleverer den sidste del af sin beretning.

Kommissionen vurderer, at det sker "forventeligt i foråret/sommeren 2021."

Hvor lang tid sagen vil vare, er derimod et åbent spørgsmål. Ved seneste rigsretssag tilbage i 1993 til 1995 varede sagen godt halvandet år. Men Erik Ninn-Hansen blev undervejs i sagen ramt af et slagtilfælde, og retten holdt en pause på godt ni måneder.

Over for Politiken siger Thomas Rørdam, at "i en typisk rigsretssag, der taler vi måneder. Ikke år.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

Hvad skal der ske med Støjberg?

Godt spørgsmål. Inger Støjberg er formelt stadig næstformand i Venstre frem til den 24. januar. Her holder partiet et ekstraordinært landsmøde, hvor det ventes, at der vælges en ny næstformand.

Hendes fortsatte medlemskab af Venstre er et åbent spørgsmål. Indtil videre har hun, hver gang hun er blevet spurgt til netop det, svaret, at hun lige nu "vender skråen" og at hun "overvejer situationen".

Når Rigsretten engang er klar til at afsige kendelse i sagen mod Støjberg, er der et par mulige udfald. I sagens natur kan Inger Støjberg gå fri.

Men bliver hun dømt, risikerer hun enten en bøde eller en fængselsstraf. Hvis det ender med fængselsstraf, vil den strengest mulige straf være på to års fængsel.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter