Fædre er glade ved udsigten til ekstra barsel

Et nyt EU-direktiv øremærker to måneders barsel til mænd. Og tre danske fædre glæder sig.

Mikkel Collinge går tur med sin kæreste og deres søn (Foto: DR Nyheder)

Tre danske fædre, som DR Nyheder har talt med, er glade ved udsigterne til to måneders øremærket barsel til mænd. Det er en mulighed for at træde i karakter som far, siger de.

Det er et nyt EU-direktiv, som et flertal af medlemslandene forventes at stemme igennem i næste uge, der øremærker barslen til fædre.

De bliver ikke tvunget til at tage de to måneders barsel, men de frafalder den samlede barsel, hvis manden ikke tager dem. De to måneder kan altså ikke 'overføres' til kvinden. For nuværende har forældre ret til 32 ugers barsel, og fædre har ret til 14 dages orlov umiddelbart efter fødselen. Kvinder har ret til fire ugers orlov før fødslen efterfulgt af 14 ugers barselsorlov.

Det har vakt opstand blandt størstedelen af partierne på Christiansborg, at EU-reglerne skal diktere, hvordan også danske fædre skal prioritere deres tid. Spørgsmålet har blandt andet splittet rød blok.

Anderledes positiv er stemningen blandt de fædre, som DR Nyheder har truffet i København.

Søren Christensen, far til to

Søren Christensen med kone og barn. (Foto: DR Nyheder)

Søren Christensen er netop blevet far til en pige.

- Jeg er i gang med de der 14 dages barsel, man får i dag. Det er jo dejligt, siger en stolt Søren Christensen.

Sidste gang han blev far, holdt han næsten tre måneders barsel. Det husker han som "rigtigt hyggeligt", så det vil han også prøve at få denne gang.

- Men det er noget, jeg skal forhandle med min kone om, bemærker Søren Christensen.

- Børn er meget afhængige af deres mødre til at starte med, og så har man mulighed for som mand lige at kunne træde lidt i karakter og få lov til at være med. Det er kun ret og rimeligt, synes jeg. Det er jo noget, vi er fælles om, fortsætter han.

De nye regler i direktivet er en god ide ifølge Søren Christensen.

- Det er til gavn for børnene. Jeg kan forestille mig, at der er fædre i andre erhverv end mit, der ikke bare kan sige, at jeg tager to måneders barsel. Men hvis det kommer som regel, så er der jo ikke noget at forhandle om, afslutter han.

Henrik Høyer, far til to

Henrik Høyer spiller fodbold min sin søn (Foto: DR Nyheder)

Henrik Høyer spiller fodbold med sin søn i en park i København. Da sønnen blev født, tog han 14 dages barsel, og det passede ham helt fint.

- Men jeg ville gerne have haft, at min barsel lå lidt senere efter fødslen, for der træder man mere i karakter som far, der kan man bedre hjælpe lidt til. Jeg så gerne, at det var omkring et-årsalderen, siger Henrik Høyer.

Hvad tænker du om de nye regler i EU-direktivet?

- For nogle vil det sikkert være fint, og for mit eget tilfælde kunne jeg da godt have tænkt mig lidt mere barsel. Det er da altid rart at holde lidt fri. Man laver også andre ting, når man er på barsel, siger Henrik Høyer og fortsætter:

- Men det kunne da være meget rart. Så er der styr på det fra starten af, og man ved, at man skal på barsel på et eller andet tidspunkt.

Reglerne er han altså for så vidt enig i. Men han er ærgerlig over, at Danmark ikke selv har indført reglerne:

- Vi skal altid huske at passe på vores eget lille land. Vi skal finde ud af de ting, der passer os godt her, og ikke om det passer i Frankrig eller Tyskland. Der sidder nogle høje herre (i EU, red.), hvor det måske er længe siden, at de har haft barsel, der bestemmer ting, der ikke er relevant for dem. Det er bedre, at vi finder ud det herhjemme, afslutter Henrik Høyer.

Mikkel Collinge, far til én

Mikkel Collinge (Foto: DR Nyheder)

Mikkel Collinge blev far for et halvt år siden. Han har holdt sine 14 dages fædreorlov og to ugers ferie for at være sammen med sin søn i den første tid. Men han planlægger at tage yderligere fem ugers barsel i slutningen af sommeren.

Han glæder sig over de nye regler, der kan blive virkelighed, hvis EU-medlemslandene som ventet stemmer direktivet igennem.

- Jeg har ikke noget imod det. To måneders barsel tager jeg glædeligt. Jeg synes, at det er dejligt at være sammen med min dreng. Det er kvalitetstid. Så kan jeg også hjælpe min kæreste, når hun har brug for det, siger Mikkel Collinge og fortsætter:

- Jeg synes egentligt, at det er fint, at kvinder har ret til mere barsel end mænd. Der er jo noget med mad og de bryster dér, der gør, at hun har brug for mere tid på barslen end manden har.

"Barselsdirektivet" skal til afstemning i næste uge, og det ventes, at det bliver stemt igennem, da der allerede nu tegner sig et flertal for forslaget. Oprindeligt var der øremærket fire måneders barsel til mænd, men i det endelige kompromisforslag til direktivet er man landet på to måneder.

FAKTA: EU-REGLER OM FÆDREORLOV:

 • Danmark har været medlem af EU siden 1973, og Danmark skal følge EU's fælles love.

 • Hvis der er konflikt mellem EU's regler og nationale regler, er det EU-reglerne, der gælder. Det kaldes, at EU-ret har forrang.

 • Hvis EU indfører et fælles direktiv om øremærket barsel for mænd, trumfer de dermed de danske regler på området.

 • I EU-direktivet lægges der op til, at der skal være to måneders øremærket barsel til mænd.

 • Hvis et EU-land ikke følger EU's regler, kan det blive dømt ved EU-Domstolen for at bryde traktaten.

 • EU-direktivet er ikke endeligt vedtaget.

 • Som det er i dag, har danske forældre tilsammen ret til 32 ugers orlov med barselsdagpenge, når de får barn.

 • Kvinder har ret til fire ugers orlov før fødslen efterfulgt af 14 ugers barselsorlov.

 • Mænd har ret til to ugers fædreorlov, der skal holdes inden for de første 14 uger efter fødslen. Typisk lægges de to uger umiddelbart efter fødslen.

 • Efter de første 14 uger har begge forældre ret til at holde tilsammen op til 32 ugers orlov. Forældrene bestemmer selv, hvor mange uger henholdsvis faren og moren tager i den periode.

 • Hvis man får fuld løn fra sin arbejdsgiver under barselsorloven, fordi man er dækket af en overenskomst, kan man ikke samtidig få udbetalt barselsdagpenge.

 • Danske kvinder tager cirka 231 dages barselsorlov, mens mænd er på barsel i cirka 25 dage i gennemsnit.

 • I Sverige, Norge, Island og Finland er en del af barselsorloven øremærket til faderen. Hvis han ikke udnytter orloven, bortfalder den. Den kan altså ikke overføres til moren.

 • Kilder: borger.dk, Ritzau, eu.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk