Fælles front mod regeringen: Partier afviser kompromisforslag om kandidatuddannelser

Regeringen bøjer sig ikke nok i striden om kandidatuddannelserne, mener SF, LA og K.

Forhandlingerne om fremtidens kandidatuddannelser har været været i gang siden marts, men der er endnu ikke landet en aftale. Arkivfoto fra Panum Instituttet: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Regeringen vil gerne have en bred aftale om fremtidens universitetsuddannelser.

Faktisk har ministeren på området, Christina Egelund, flere gange understreget, at det er vigtigt at få bred opbakning til aftalen.

Men efter tre måneders forhandlinger ser det svært ud.

Sådan lyder det samstemmende fra SF, Liberal Alliance og De Konservative, som sidder med ved forhandlingsbordet.

- Jeg synes overhovedet ikke, regeringen er villig nok til at lytte til vores bekymringer og rykke sig et sted hen, hvor vi kan se os selv i den reform, siger SF's uddannelsesordfører, Sofie Lippert.

Her lagde de blandt andet op til, at op mod halvdelen af alle pladserne på kandidatuddannelserne skulle forkortes, så de tager et år og tre måneder i stedet for to år som i dag.

Men ifølge et notat fra forhandlingerne, som DR har set, bliver der lige nu forhandlet om en model, hvor 36 procent af pladserne bliver forkortet eller lavet om til erhvervskandidatuddannelser.

Det er dog stadig for mange, hvis SF, Liberal Alliance og De Konservative skal være med i en bred aftale, lyder det fra partierne.

- Det er et kæmpestort og farligt eksperiment at gøre 36 procent af vores kandidatuddannelser kortere. Vi er et videnssamfund, og at forkorte uddannelser på den her måde er fuldstændig hul i hovedet, siger De Konservatives uddannelsesordfører, Lise Bertelsen.

De tre oppositionspartier har dannet en noget uvant fælles alliance, hvor de som modsvar til regeringens udspil har forslået, at der i stedet skal være en begrænset forsøgsordning, hvor kun fem procent af uddannelsespladserne bliver forkortet.

- Der er jo langt fra de fem procent som en forsøgsordning op til de 36 procent. Så vi er jo nok ikke helt enige om, hvor forhandlingerne egentlig skal lande henne, siger Liberal Alliances uddannelsesordfører, Sandra Elisabeth Skalvig.

Regeringen skal rykke sig

Den uvante alliance står i øjeblikket med det ene ben indenfor døren til forhandlingslokalet og det andet ben udenfor.

- Vi håber på, at regeringen kan se, at vi er partier hen over den politiske midte, der kan indgå en kompromisaftale for at kunne lave en bred, men også en fornuftig universitetsreform, siger Sandra Elisabeth Skalvig.

Partierne har ikke tænkt sig at melde sig ud af forhandlingerne. Men regeringen bliver nødt til at rykke sig, hvis de skal møde op til flere forhandlingsmøder, fortæller de.

- De skal i hvert fald lave et kompromis i forhold til de seneste udspil, de er kommet med, og bevæge sig længere hen imod det fælles udspil, som Liberal Alliance, SF og De Konservative er kommet ud, siger Sanda Elisabeth Skalvig.

- Det vigtige er, at vi ikke kommer til at lave for stor en andel af de her etårige kandidater, siger Sofie Lippert fra SF og fortsætter:

- Det er alle, der har noget med vores uddannelser at gøre, der er bekymret for det her. Det er de studerende, det er universiteterne, det er fagbevægelsen, og det er arbejdsgiverne.

'Katastrofal omlægning af vores uddannelser'

De tre partier var alle til forhandlinger i sidste uge.

Her afviste partierne ifølge ordførerne regeringens kompromisforslag om at forkorte eller ændre 36 procent af kandidatuddannelserne.

Og siden har de ikke hørt noget fra regeringen.

- Vi nærmer os ikke helt hinanden nu, men jeg tænker, at der er en tænkepause lige nu, og så bliver vi forhåbentligvis indkaldt igen, siger Lise Bertelsen fra De Konservative.

Sofie Lippert (SF) tror ikke, at regeringen er villig nok til at rykke sig nok til, at SF kan se sig selv i reformen.

Var det ikke bedre at sige ja til de 36 procent, end at regeringen går tilbage til udgangspunktet på op mod halvdelen. De har jo trods alt flertal?

- Nej, det er simpelthen ikke godt nok. Vi synes stadigvæk, at det er en katastrofal omlægning af vores uddannelser. Det er simpelthen for risikabelt, og det er noget, vi ikke ønsker at være en del af, hvis det ender med 36 procent, siger Lise Bertelsen fra De Konservative.

Samme melding kommer fra SF:

- Bare fordi regeringen har flertal, betyder det jo ikke, at vi skal gå på kompromis med det, vi tror på. Og jeg tror helt grundlæggende ikke på, det er godt for vores uddannelsessystem at omlægge så stor en del af kandidatuddannelserne, siger Sofie Lippert fra SF.

'Jeg er ikke spåkone'

For bordenen af forhandlingsbordet sidder uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

For hende handler det ikke om at få en aftale hurtigt i hus, men om at lande "et rigtigt godt resultat for de danske videregående uddannelser".

Tror du på, at I kan lande en bred aftale?

- Nu er jeg jo politiker, ikke spåkone. Så jeg ved ikke, hvad jeg tror på. Jeg arbejder for, at vi kan lande en bred aftale.

SF, Liberal Alliance og De Konservative har afvist jeres kompromisforslag på 36 procent. Hvor langt er I villige til at strække jer for at få dem med?

- Jeg kommer ikke til at stå her og forhandle for åben skærm. Det gør jeg ansigt til ansigt med de partier, som vi forhandler med.

Var de 36 procent sidste bud for jer, eller kan I strække jer noget mere for imødekomme de andre partier?

- Jamen igen, jeg kan jo ikke stå her og forhandle med Danmarks Radio om det her. Det er komplekse forhandlinger, siger hun.

Hun understreger, at forslaget om at ændre 36 procent af kandidatuddannelserne er et forslag blandt mange, som er på bordet under forhandlingerne.

Hvornår forventer du, at du vil stille dig frem og præsentere en ny aftale om kandidatuddannelserne?

- Det håber jeg, at vi kan inden alt for længe.

Bliver det på den her side af sommerferien?

- Det tror jeg er noget, der hører hjemme i spåkoneri eller i kirken eller et eller andet, hvad man tror og håber. Jeg arbejder, og så må vi se, hvordan det går.