Fængselsansatte: Aftalen er fornuftig

Aftale om Kriminalforsorgen burde have haft mere fokus på resocialisering, mener Kriminalforsorgsforeningen.

Det er ikke en banebrydende aftale, der er indgået på Christiansborg om Kriminalforsorgen. Men den er okay, mener landsformanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting

Det er ikke en banebrydende aftale, der er indgået på Christiansborg om Kriminalforsorgen. Men den giver et fornuftigt grundlag at arbejde videre på.

Sådan lyder reaktionen fra landsformanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, der repræsenterer de civile ansatte i Kriminalforsorgen såsom lærere, pædagoger og socialrådgivere.

- Vi er en organisation, der satser benhårdt på resocialisering, fordi det virker. Og det kunne man godt have opprioriteret, siger John Hatting.

- Men vi står samtidig med den meget alvorlige udfordring, at fængslerne er fyldt til randen, mens der er økonomisk krise. Så må man jo prioritere midlerne, og det har vi forståelse for.

200 nye fængselspladser

Regeringen har onsdag indgået en flerårig aftale om Kriminalforsorgen med Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative.

Der skal oprettes 200 nye fængselspladser for at lette presset på de overfyldte fængsler og 48 nye pladser til rockere og bandemedlemmer.

Målet er desuden, at færre indsatte skal vende tilbage til kriminalitet, når de forlader fængslet. Fremover skal flere således udsluses med fodlænke, og der oprettes flere pensionspladser til udslusning for at lette overgangen mellem fængsel og frihed.

John Hatting glæder sig især over denne del af aftalen, og at der konkret etableres en udslusningspension i Nordjylland.

Nordjyderne er blevet forsømt indtil nu

- Det er en lille juvel i aftalen. Hidtil har der ikke været noget udslusning nord for Aarhus, så der er nordjyderne blevet forsømt indtil nu, siger han.

For at sikre en god løsladelsesproces styrkes samarbejdet mellem Kriminalforsorgen og kommunerne desuden.

Muligheden for eftergivelse af sagsomkostninger for de løsladte, hvis de holder sig væk fra kriminalitet efter afsonet straf, forbedres også. Og forholdene for indsattes børn skal også forbedres.

- Samlet set er det en ansvarlig aftale, der vil give arbejdsro, så Kriminalforsorgen kan koncentrere sig om sine hovedopgaver. Nemlig på den ene side at fuldbyrde straf, og på den anden side støtte og motivere indsatte til et liv uden kriminalitet, siger John Hatting.