Fængselsansatte: Rygeforbud i celler er nødvendigt for arbejdsmiljøet

Rygning i fængselsceller skal droppes af hensyn til de ansattes helbred, lyder det fra Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Det skal være forbudt for landets indsatte at ryge i deres celler, mener Fængselsforbundet (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Af hensyn til fængselspersonalets sundhed bør det forbydes, at indsatte i landets fængsler kan ryge i deres celler.

Sådan lyder det fra Fængselsforbundet, der repræsenterer cirka 3.500 ansatte i Kriminalforsorgen, herunder fængselsbetjentene.

- I de gamle bygninger, vi opholder os i, er det ikke muligt at lave en udluftning, der gør det muligt at arbejde i et røgfrit miljø, siger formand Kim Østerbye.

Politisk flertal klar til forbud

Røgfri fængselsceller har længe stået på ønskelisten hos de ansatte i landets fængsler, og Kim Østerbye glæder sig over, at et politisk flertal nu erklærer sig klar til at indfri det ønske.

Ifølge ham er et forbud nødvendigt for at sikre et ordentligt arbejdsklima for de ansatte.

- I øjeblikket har vi syv arbejdsmiljøpåbud fra Arbejdstilsynet. De siger, at der enten skal skabes udluftning, eller at det skal forbydes at ryge, og det er en klar indikator på, at arbejdsmiljøet er usundt de steder, hvor Arbejdstilsynet har været, siger Kim Østerbye.

cellerygning_drdk_trtr

Erkender stort indgreb

Det er i Danmark forbudt at ryge indendørs på offentlige steder, som for eksempel biblioteker, sportshaller og venteværelser, men i fængselsceller er det lovligt, fordi det betragtes som den indsattes hjem.

Kim Østerbye erkender, at det vil være et stort indgreb i de indsattes frihed at tvinge dem til at skodde cigaretterne i cellen.

- Det er et stort personligt indgreb, og der er helt sikkert også nogle indsatte, der vil opleve det som intimiderende, men så må man udvide adgangen til gårdture eller udendørs aktiviteter, så de kan få de par smøger, de har brug for, siger han.

I lande som Norge, Sverige, England og Holland er det forbudt for indsatte at ryge i deres celler.