Fængselsbetjente jubler over Papes forslag: Nu er det slut med ”gæt en fange”

Justitsministeren vil tillade fængsler at tage fotos og fingeraftryk af varetægtsfængslede.

Det var her fra Vestre Fængsel en varetægtsfængslet for 11 dage siden tog flugten ud i friheden. Ganske udramastisk i øvrigt, da han forinden havde byttet identitet med en besøgende og uhindret gik ud i friheden. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Når fængselsbetjente i fremtiden åbner døren ind til et besøgsrum i arresten, hvor en varetægtsfængslet har besøg af familien, kan de i fremtiden sikre sig, at det er den rigtige person, de tager med retur til arresten.

Og dermed også – og måske vigtigere – at det er de rigtige personer, der bliver lukket ud i friheden. Igen.

For bliver justitsminister Søren Pape Poulsens (K) nye lovforslag stemt igennem, som noget kan tyde på, vil det i fremtiden give fængselsbetjentene i landets fængsler og arresthuse mulighed for at tage fotos og fingeraftryk af arrestanterne.

En mulighed de godt kunne have brugt for 11 dage siden, da en terrormistænkt fange lykkedes med at bytte identitet med en besøgende, hvorefter han uhindret og fredeligt spadserede ud i friheden udenfor murene i Vestre Fængsel i København.

David Jensen, der er fællestillidsmand for de uniformerede ansatte i Vestre Fængsel, forklarer, at betjentene i dag kan have svært ved at afgøre, hvem der er hvem, når et besøg er slut, og de fængslede og de besøgende skal sendes til henholdsvis fangeskab og frihed.

- Når du åbner ind til et besøgsrum, hvor der sidder en masse pårørende og en indsat, nærmest ”gæt en fange”, siger han.

Betjente: Flugt kunne have været forhindret

I dag er det kun muligt for Kriminalforsorgen at tage fotos af dømte indsatte. Ikke varetægtsfængslede, som venter på dom. Den mulighed har kun politiet. Men det vil det nye lovforslag ændre på, og derfor behøver Kriminalforsorgen ikke anmode politiet, når der skal skaffes billed-id på de varetægtsfængslede.

Et behov som er stort og ”meget vigtigt,” siger David Jensen.

- Vi har brug for en fingeraftryksscanner hernede i besøgsafdelingen,så vi kan være 110 procent sikre på, at den indsatte, der er kommet herned, er den samme indsatte, vi følger tilbage. En fingeraftryksscanner kan du ikke snyde med.

Han ønsker ikke at udtale sig om fangeflugten den 1. august, men konstaterer alligevel, at havde fængselspersonalet haft de samme muligheder dengang, så ja.

- Ja, det ville det kunne have forhindret.

Kriminalforsorgen: Vigtigt vi får muligheden

I Kriminalforsorgen, som har ansvaret for at drive de danske fængsler og arresthuse, er direktør Thorkild Fogde også tilfreds med justitsministerens forslag.

Han tænker systemet sådan, at betjentene i første omgang kan tage fotos i brug, mens brugen af fingeraftryk kan komme på tale i situationer, hvor der fortsat er tvivl om den fængsledes identitet.

- Fingeraftryk er med i vores ønske til lovgivningen, fordi vi gerne vil have de samme regler for varetægtsarrestanter, som vi har for afsonere, forklarer han.

Præcis hvordan praksis skal være, har direktøren endnu ikke lagt sig fast på. Det vigtigste er i første omgang at få muligheden, siger han.

Justitsministerens lovforslag ventes at blive sendt i høring i morgen mandag. Allerede nu har Dansk Folkeparti erklæret sin støtte til forslaget, mens Socialdemokratiet ikke mener, det er vidtgående nok.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk