Fængselsbetjente vil have peberspray i bæltet

I dag står peberspray for det meste aflåst i et skab i landets fængsler. Betjente efterlyser regler, der giver dem lov til at bære peberspray i bæltet.

Fængselsbetjente efterlyser nye mulighed for at have en peberspray i bæltet. (© Colourbox)

Fængselsbetjente i landets fængsler efterlyser nye regler for brug af peberspray bag murene.

Det viser en rundringning, som dr.dk har lavet til 10 af landets fængsler.

Her siger ni ud af ti tillidsmænd, at de nuværende regler spænder ben for betjentenes daglige sikkerhed.

- Som det foregår lige nu, er pebersprayen låst inde i forskellige skabe rundt omkring i fængslet. Det betyder, at hvis det eksempelvis er slagsmål mellem to indsatte i et yderområde, så skal noget personale løbe hen efter den pågældende peberspray. Det betyder, at den præventive effekt af en peberspray helt forsvinder, siger Steen Østerberg, tillidsmand i Ringe Statsfængsel.

Her har man endnu ikke brugt peberspray.

- Jeg tror faktisk, det skyldes, at vi ikke må gå med det. Det er et stort ønske fra personalet - ikke nødvendigvis hos alle, men der bør være en del af personalet, der har det i bæltet, siger Steen Østerber

I Fængselsforbundet, der organiserer 3.600 ansatte i de danske fængsler, forstår man betjentenes frustrationer.

- De regler, vi har nu, er ikke klare nok. Det er desværre op til det enkelte sted at vurdere, i hvilket omfang personalet må bære en peberspray på eksempelvis en nattevagt, siger Kim Østerbye, formand i Fængselsforbundet.

Cirka en gang om ugen

Siden juni 2011 har der været peberspray i afslåste skabe i de danske fængsler efter et vellykket forsøg i syv fængsler. Det var daværende justisminister Lars Barfoed (K), der indførte det. Han sagde efter forsøget:

- Peberspray er et effektivt og præventivt magtmiddel, som kan medvirke til at undgå, at tilspidsede situationer optrappes yderligere. Jeg finder det derfor rigtigt, at der indføres en landsdækkende og permanent ordning med peberspray i alle fængsler og arresthuse for at skabe både større tryghed og sikkerhed for fængselsbetjentene og mere ro til gavn for de indsatte, sagde Barfoed dengang.

Siden er pebersprayen i de danske fængsler blevet brugt cirka en gang om ugen.

- Fordelen ved at have peberspray i Kriminalforsorgen er som udgangspunktet, at vi derved kan miisrere brugen af anden magt. Førhen var det sådan, at vi brugte håndkraft og i værste fald stav. Det har vi så fået nedbragt ved at indføre peberspray, siger Finn Heiselberg, sikkerhedskonsulent i Kriminalforsorgen.

I Kriminalforsorgen vil man ikke kommentere konkrete på ønsket fra fængselsbetjente om at få pebersprayen i bæltet, da man netop har afleveret en evaluering af ordningen til Justitsministeriet.

Facebook
Twitter