Fængselsforbund om udflytning af udvisningsdømte kriminelle: Dyrt og meningsløst

Ren symbolpolitik, lyder det fra Fængselsforbundets formand om planerne om at lade Litauen huse udvisningsdømte kriminelle.

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, har ikke meget til overs for planerne om at lade Litauen tage sig af udvisningsdømte kriminelle. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Et spritnyt fængsel uden for Litauens hovedstad, Vilnius, kan ende med at huse kriminelle udvisningsdømte, der har fået en dom i Danmark.

Danmark forhandler i øjeblikket med Litauen om en sådan model. Det bekræfter flere anonyme kilder til DR Nyheder.

Hos Fængselsforbundet, der repræsenterer Danmarks fængselsbetjente, har man meget svært ved at se formålet med den model.

- Når de skal afsone, skal de flyves derned, og når de skal løslades, skal de flyves tilbage. Det bliver dyrt. For mig er det ren symbolpolitik. Man må ikke løslade folk i andre lande, for fængslet bliver territorialfarvand, og jeg kan næppe forestille mig, at Litauen synes, det er en god ide, hvis vi fx løslader rumænere i Litauen, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

- Jeg forstår slet ikke tankegangen. At vi ikke i stedet arbejder på at få hjemlandene til at tage den her type berigelseskriminelle tilbage, således at når man har fået dom, så bliver man sendt til afsoning i sit eget land under deres eget system. Det her med at vi skal betale for et fængsel, som skal drives efter danske forhold, det giver efter min bedste overbevisning slet ingen mening, siger Kim Østerbye.

De danske planer om udflytningen af udvisningsdømte kriminelle står indskrevet i Finansloven. I dag er det så kommet frem, at det efter alt at dømme bliver til Litauen.

Ingen mangel på jobs til danske fængselsbetjente

Aftalen med Litauen er endnu ikke underskrevet, og forhandlingerne går blandt andet på, at Danmark skal være med til at finansiere etableringen af det nye fængsel i Litauen.

Flere andre lande skal også være i forhandlinger med Litauen om en lignende aftale.

Kommer en aftale på plads, så vil det alt andet lige betyde, at arbejdspladser, der kunne gå til Kim Østerbyes medlemmer, nu i stedet skal besættes af litauere i det nye fængsel uden for Vilnius.

Formanden for Fængselsforbundet afviser dog, at det skulle være grunden til, at han ikke ligefrem bakker op om udflytningsmodellen.

- Lige nu kan vi bruge alle de betjente, vi kan få fat i, så det er ikke fordi, jeg er bange for at miste medlemmer. Det er fordi, jeg som udgangspunkt er tilhænger af, at hvis man har begået kriminalitet i Danmark, så skal man straffes i Danmark - og derefter skal man sendes til sit hjemland og afsone, siger Kim Østerbye.

I det nye fængsel uden for Vilnius skal der både sidde litauiske statsborgere og udvisningsdømte kriminelle for de lande, som har en aftale med den litauiske stat.

De litauiske statsborgere og de andre indsatte skal dog sidde hver for sig.