Færøerne og Grønland kritiserer ny spørgetime

I dag skal statsminister Helle Thorning-Schmidt for første gang deltage i spørgetime i Folketinget. Medlemmer fra Færøerne og Grønland føler sig overset.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt skal i dag i krydsild med oppositionens ledere, men medlemmer fra Færøerne og Grønland får ikke lejlighed til at stille spørgsmål. (© Folketinget)

Når Helle Thorning-Schmidt i dag bliver sendt i krydsild med oppositionens ledere, så får de fire folketingsmedlemmer fra Grønland og Færøerne ikke mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren.

De grønlandske politikere skal ellers om to uger stemme om, hvorvidt de ønsker at ophæve årtiers lange nultolerancepolitik. Bliver det et ja, så kan det gøre hele rigsfællesskabet til en uraneksporterende nation.

Det skriver Politiken.

- Jeg ville gerne have spurgt, hvad statsministerens egen holdning til uran er, siger det grønlandske folketingsmedlem Sara Olsvig fra SF's søsterparti, IA til avisen.

Udemokratisk

Også det færøske medlem af Folketinget, Sjúrður Skaale, kritiserer den nye debatform, hvor han ikke får mulighed for at stille spørgsmål.

- Vi kunne bare få lidt mindre tid end de andre partier eller måske ikke være med hver gang. Der må findes en mellemløsning, siger han.

Liberal Alliance kalder spørgetimen udemokratisk, fordi kun partiledere kan få lov at stille spørgsmål, mens Enhedslisten kalder det for "noget pjat" at Folketinget bestemmer, hvem der må stille spørgsmål.

Partileder Lars Barfoed (K), mener, at den nye debatform nok er spændende, men heller ikke særligt demokratisk, når medlemmer fra Færøerne og Grønland ikke kan stille spørgsmål.

Kender ikke spørgsmål på forhånd

Spørgetimen får sin debut i det danske parlament i dag klokken 13:00. Statsminister Helle Thorning-Schmidt kender ikke spørgsmålene på forhånd,

Det er Folketingets præsidium, der har vedtaget de nye regler. Formand Mogens Lykketoft (S) forventer, at der vil være en mere løssluppen stemning i salen end sædvanligt.

- Det kan forventes, at forretningsordenens regler om bifalds-og mishagsytringer vil blive administreret med lempe ved denne lejlighed, skriver han til folketingsmedlemmerne.

Både DR2 og dr.dk sender direkte fra statsministerens spørgetime fra klokken 12:30.

Facebook
Twitter