Færøernes regering taber lagtingsvalget

Færøernes regeringskoalition med lagmand Aksel V. Johannesen i spidsen mister sit flertal ved lagtingsvalget.

Færøerne skal have ny regering og ny lagmand efter lørdagens valg. (Foto: Tróndur Dalsgarð © Scanpix)

Den færøske regeringskoalition med lagmand Aksel V. Johannesen (S), der har siddet på magten de sidste fire år, i spidsen mister sit flertal ved lagtingsvalget lørdag.

Det viser det endelige resultat ifølge Færøernes radio og fjernsyn KVF.

Samtlige tre partier i landsstyrekoalitionen, der består af Socialdemokratiet, det venstreorienterede Republikanerne og det borgerlige Fremskridt, går tilbage ved lagtingsvalget.

Oppositionen vinder

Valgets store vinder bliver det konservative oppositionsparti Folkeflokken.

Dertil får det andet store borgerlige parti, Sambandspartiet, der har siddet i opposition sammen med Folkeflokken, fremgang.

Socialdemokratiet går tilbage fra 24,5 procent af stemmerne ved valget i 2015 til 20 procent. Det betyder, at partiet går fra otte til syv mandater i Lagtinget, som er Færøernes parlament.

Uafhængighedspartiet Republikanerne med Høgni Hoydal i spidsen går tilbage fra 18,6 procent til 16,1 procent. Tilbagegangen betyder, at partiet taber et mandat og går fra syv til seks.

Det lille borgerlige parti Fremskridt, der også har siddet i regeringskoalition, går tilbage fra 4,9 procent af stemmerne til 3,1 procent. Trods tilbagegangen bevarer partiet sine to mandater i Lagtinget.

Fremgang

Valgets store vinder - Folkeflokken - går frem fra 19,9 procent af stemmerne til 25,6 procent. Det svarer til en fremgang på 5,7 procentpoint og indebærer, at partiet vinder to mandater, så det nu er oppe på otte.

Det andet borgerlige parti - Venstres søsterparti Sambandspartiet - går frem fra 22 procent til 24,1 procent. Fremgangen betyder, at Sambandspartiet får syv mandater i Lagtinget mod før seks.

Lagtinget er Færøernes parlament og har 33 medlemmer, mens landsstyret er regering. 17 mandater er dermed lig med et flertal.

/ritzau/