Færøsk folketingsmedlem møder Løkke: Peger på den statsminister, der giver mig indflydelse

Færøske Magni Arge vil lade sin støtte afhænge af, hvor han får mest selvstændighed.

Der blev talt flydende færøsk, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gæstede Slotsholmen på P1 og deltog i en debat med det færøske folketingsmedlem Magni Arge i formiddags.

Magni Arge er medlem af Folketinget for Det Republikanske Parti, Tjóðveldi, der kæmper for mere selvstændighed til Færøerne. Forud for det kommende folketingsvalg, der senest skal være afholdt den 17. juni, vil han ikke pege på en statsministerkandidat. I stedet vil han lade det være op til en forhandling, om han peger på Lars Løkke Rasmussen eller Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Jeg vil lytte til, hvad Lars har at byde på, når han tænker at danne regering efter et folketingsvalg. Og vil jeg selvfølgelig lytte til, hvad Mette vil tilbyde, siger han og fortsætter:

- Vi er ikke en integreret del af dansk politik. Vi tilhører ikke blå blok eller rød blok. Vi er den hvide ridder, som tænker på de færøske forhold.

Nordatlantiske mandater er typisk "røde"

Traditionelt er mindst tre af de i alt fire nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne ”røde” og støtter en socialdemokratisk statsministerkandidat. Tjóðveldi ville ved det seneste valg i 2015 heller ikke tage stilling til deres foretrukne kandidat på forhånd.

- Du kan kalde det auktion. Du kan kalde det handel. Jeg kalder det for indflydelse. Selvfølgelig vil vi have maksimal indflydelse. Vi får kun den ene mulighed, når vi får jackpotten og bliver tungen på vægtskålen, siger Magni Arge om situationen.

Han mener ikke, at det er kontroversielt at tilbyde sit mandat til den regeringskonstellation, der vil sikre partiet mest indflydelse. Det sker allerede dagligt i dansk politik, mener han.

- Selvfølgelig vil vi bruge den situation, ligesom alle andre partier på Christiansborg gør. Du kan bare se, hvor stor indflydelse De Radikale har haft trods deres størrelse.

Må ikke ske på bekostning af Rigsfællesskabet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen – der selv er gift med en færing - kender godt til Magni Arges ønsker, da han flere gange har ført samtaler med ham om Færøerne, ligesom de fra tid til anden er stødt ind i hinanden på flyet fra København til Færøerne.

Men han fremhæver, at ønsket om selvstændighed deler færingerne, og at øget suverænitet ikke må ske på bekostning af de formelle bånd, der er mellem Færøerne og Danmark.

- Min røde linje er, at jeg er tilhænger af Rigsfællesskabet og er tilhænger af grundloven, siger han.

Facebook
Twitter