Færre betjente, flere civile: Rigspolitiet er vokset 25 procent på fem år

Jurister, kontoransatte og akademikere har sat sig på de nye stillinger.

Statsminister Mette Frederiksen på besøg hos Nordjyllands Politi i Aalborg. Hun vil blandt andet rykke politikræfterne fra Rigspolitiet hertil. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker at barbere Rigspolitiet godt og grundigt ned, skal det ses i lyset af, at netop Rigspolitiet er vokset markant i de sidste fem år.

I 2015 var der 1.642 medarbejdere hos Rigspolitiet. I år er der 2.048.

Og det er ikke betjente, der er blevet flere af - tværtimod. 58 færre betjente er ansat i Rigspolitiet i dag.

Til gengæld er 464 flere civile blevet en del af landets øverste politimyndighed. De er enten jurister, akademikere eller kontoransatte.

Det viser tal fra Justitsministeriet, som har opgjort udviklingen i medarbejdere i Rigspolitiet.

I praksis betyder det, at cirka hver anden ansat i Rigspolitiet var politibetjent i 2015. I dag er det hver tredje.

Ministeriet opgør medarbejderne på fire forskellige arbejdsområder, og på tværs af dem alle er der kommet flere civile til. Især it-afdelingen og de medarbejdere, der koordinerer politiets indsats på landsplan, har haft vokseværk.

Ifølge Mette Frederiksen skal 240 stillinger skæres helt væk hos Rigspolitiet, og 660 skal flyttes ud til de enkelte politikredse. Det fortæller hun til Berlingske.

Holder man PET og Politiskolen - som hører under Rigspolitiet, men som statsministeren ikke vil røre ved - uden for regnestykket, svarer det til en halvering af organisationen, som den ser ud i dag.

Godt en tredjedel af betjentene i Rigspolitiet arbejder ifølge Justitsministeriets opgørelse på Politiskolen, og uden dem er der 416 betjente.

Med til tallene hører, at en ny politisk aftale, som blandt andet styrkede politiuddannelsen, trådte i kraft i 2016. Forhandlingerne om en ny er netop nu i gang i Justitsministeriet.

Forud for denne har også den tidligere justitsminister, Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti, påpeget, at "kolossen" Rigspolitiet kunne slankes for at prioritere arbejdet tættere på borgerne.