Færre nordmænd får hiv: Pille har betydet 'alt'

Organisation og myndigheder peger på anti-hiv-pille som årsag til fald i antallet af smittede.

I januar 2017 indførte Norge som et af de første lande i verden et tilbud om behandling med PrEP, som Danmark senere har ladet sig inspirere af. (Foto: Ruud)

191 personer blev sidste år smittet med hiv i Norge. Det er det laveste niveau i ti år.

Og en del af faldet kan tilskrives udbredelsen af den såkaldte "hiv p-pille", PrEP, der beskytter mod hiv, lyder en ny vurdering fra Folkehelseinstituttet, som er den norske pendant til Sundhedsstyrelsen herhjemme.

Fra januar 2017 har homoseksuelle norske mænd kunnet få pillen gratis i sundhedsvæsenet. Den norske ordning har tjent som inspiration for Danmark, hvor regionerne har valgt at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om at tilbyde PrEP til en særlig risikogruppe på op til 500 personer. Det er netop nu ved at blive implementeret landet over.

Pillen bliver kaldt "hiv p-pillen", fordi man ved at tage en pille hver dag mere eller mindre eliminerer risikoen for at blive smittet med kønssygdommen hiv - selv hvis man dyrker ubeskyttet sex med en person, der har hiv.

I Norge er faldet i antallet af hiv-smittede over den ti-årige periode især markant blandt gruppen af mænd, som dyrker sex med mænd.

Artiklen fortsætter under grafikken.

'Fuld kontrol over hiv-smitte'

Formanden for interesseorganisationen HivNorge, Anne-Karin Kolstad, kalder udviklingen ’helt fantastisk’ og tilføjer:

- Jeg mener, at PrEP har betydet alt i forhold til det lave antal af nysmittede. For første gang i historien siger myndighederne nu, at vi har fuld kontrol over hiv-situationen i Norge.

I Norge er pillen som i Danmark gratis for personer, der vurderes at være særligt udsatte for at blive smittet med hiv. Og det er vigtigt, at det forbliver sådan, betoner Anne-Karin Kolstad:

- Ellers vil man se et skel mellem dem med god og dårlig økonomi. Særligt udsatte grupper som sexarbejdere og migranter vil falde ud, fordi de ofte ikke vil have penge til medicinen.

Brugerbetaling i Sverige

I Sverige skal man ikke som i Danmark og Norge på hospitalet for at få udleveret PrEP. Det foregår på apoteket, efter en infektionslæge har udskrevet recept på medicinen.

Her betaler man som patient op til 2.200 svenske kroner - svarende til cirka 1.500 danske kroner - for al medicin, også PrEP. Udgifter, som ligger over dette beløb, dækkes af staten.

Den svenske organisation Venhälsan vurderer, at 300 personer vil få tilgang til PrEP i løbet af i år. Men HIV Sverige vurderer samtidig, at det samlede behov er 2.000 personer.

Amerikanere skal selv betale cirka 13.000 kroner

I USA viser et nyt studie, at 35 procent af de amerikanske mænd, som dyrker sex med mænd, i 2017 tog PrEP. Tre år tidlige gjaldt det bare seks procent af gruppen.

Tallene fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som 8.000 personer fra 20 amerikanske byer har taget del i, skriver NBC News.

Den amerikanske regering har et erklæret mål om i 2030 at reducere antallet af nye hiv-tilfælde med 90 procent. Og her er PrEP et centralt middel til at nå målsætningen.

I modsætning til Danmark skal PrEP-patienter i USA dog i vid udstrækning selv finansiere deres medicin. Regningen kan ifølge NBC News løbe helt op i 2.000 dollar om måneden - svarende til cirka 13.300 kroner - for den enkelte bruger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk