SF og Enhedslisten mener, at det skal være dyrere at sætte sig op i flyet, blandt flere partier. Ifølge de to partier slipper flybranchen nemlig for billigt afsted med at forurene.
SF lægger ikke skjul på, hvor de har hentet inspirationen fra til deres forslag om en skat på flybilletter.
- Den har vi hentet fra Sverige. Vores model ligner den svenske rigtig meget, siger partiets klimaordfører, Signe Munk.
Ordførerens parti lægger med sit forslag op til, at flyselskaber eksempelvis skal betale en afgift på 60 kroner til den danske stat, når de sender en passager afsted til en europæisk destination fra Danmark. Også 60 kroner lyder taksten for den tilsvarende rute i Sverige i dag - dog i svenske kroner.
I Danmark vil den socialdemokratiske regering nu 'kigge på' passagerafgifter hen over sommeren blandt flere klimatiltag. Det gør transportminister Benny Engelbrecht (S) klart i en kommentar til DR. CO2- og brændstofafgifter samt skrappere miljøkrav til flybrændstof nævnes af ministeren som andre af de håndtag, som regeringen vil overveje at dreje på.
Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, fortæller, at hendes parti også har hentet inspiration i Sverige til partiets forslag til en flyskat.
Ifølge Enhedslisten skal taksten dog op på 150 kroner per passager, når et fly letter fra Danmark mod et andet land i Europa. Og den vil stige, dets mere man flyver. Eksempelvis til 400 kroner, hvis den rejsende flyver fem gange eller flere per år til en europæisk destination.
En af ambitioner med forslaget er blandt andet, at flytrafikkens vækst skal bremses.
150.000 færre rejsende på grund af svensk flyskat
Ser man på flytrafikkens vækst i Sverige, tyder noget da også på, at det kan blive tilfældet.
Efter den rødgrønne regering i Sverige indførte passagerafgifter fra april 2018, er flere års vækst i antallet rejsende brudt.
Det viser tal fra den den svenske Transportstyrelse. Antallet af passagerer er nu faldet ti måneder i streg sammenlignet med året før.
Myndigheden finder det i en evaluering af flyskatten sandsynligt, at flyskatten har haft betydning for faldet i antallet af rejsende, men at andre faktorer som naturlige op- og nedgange i flytrafikken også kan spille ind.
Og i en ny trafikprognose spår den svenske Transportstyrelse, at flyskatten vil medføre 150.000 færre passagerer i 2019, blandt andet fordi flyafgiften gør det mindre attraktivt at tage flyet, hvis man skal rejse på korte distancer.
Den borgerlige opposition i Sverige har været meget kritiske over for flyskatten. Lederen af det største borgerlige parti, Ulf Kristersson fra Moderaterne, mener ikke, at flyskatten får nogen effekt for klimaet.
- Hvis man gør, som regeringen nu gør, flytter man flytrafik og udslip til f.eks. København, sagde han i en tv-debat sidste år på SVT.
'Økonomisk velstand øges uden flyskat'
Og det kan han have ret i, mener Sydbanks Aktieanalysechef, Jacob Pedersen, som følger luftfartsbranchen tæt.
- Når Danmark skiller sig ud blandt vores nabolande ved ikke at have nogle flyafgifter, så betyder det, at flyselskaber finder det mere interessant at åbne ruter her, fordi de kan tjene flere penge, siger Jacob Pedersen, der også mener, at Danmark høster en økonomisk gevinst:
- Det gør luftvejen mellem Danmark og resten af verden bedre, og det betyder dermed også, at vores økonomiske vækst og velstand øges herhjemme.
Sidste år flyttede SAS eksempelvis en direkte rute til Hongkong fra Arlanda-lufthavnen ved Stockholm til Kastrup.
Årsagerne til, at ruten nu flyves fra Danmark og ikke Sverige, er flere, men 'en faktor' var ifølge SAS selv, at Sverige har indført en flyskat.
En flysskat i Danmark vil da også få betydning for antallet af flyafgange, fortæller det danske flyselskab DAT, som blandt andet flyver på indenrigsruter fra København til Karup og Rønne.
- Hvis en passagerafgift indføres i Danmark, bliver det sværere for os at få økonomien til at hænge sammen på vores ruter i landet. Derfor vil det helt klart betyde færre afgange, siger den administrerende direktør og stifter af flyselskabet, Jesper Rungholm, der heller ikke vil udelukke, at rutelukninger i yderste konsekvens kan blive konsekvensen.
Særligt indenrigstrafikken i Sverige har oplevet fald i trafikken, efter flyskatten er blev indført. Det svenske flyselskab BRA nævner skatten blandt flere årsager til, at selskabet har nedlagt en rute mellem Jönköping og Stockholm.
Den svenske regering har nu startet arbejdet med at kompensere lufthavne, som er ramt økonomisk af flyskatten, skriver Sveriges Radio.
Både SF og Enhedslisten har dog udtalt, at formålet med deres forslag til flyskat også er at få færre til at flyve i Danmark.
- Formålet med vores forslag er, at vi skal have lagt en dæmper på antallet af flyrejser, fordi trafikken skader klimaet enormt meget, siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.
'Passagerafgift kan skabe holdningsændring'
Flyenes andel af den globale CO2-udledning er da også stigende, også selvom flyene på grund af ny teknologi bliver stadig mere brændstofeffektive.
Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen undrer sig derfor over, at flytrafikken modsat de fleste andre kollektive transportformer er fritaget for afgifter i Danmark.
- Der bør være en rimelighed i, hvordan de her ting hænger sammen. Vi bliver nødt til at kigge på forurener-betaler-princippet. Også fordi et kilo CO2, der udledes i atmosfæren, har en drivhusgaseffekt, der er to til tre gange større end andre, siger Brian Vad Mathiesen.
Han mener, at en effektiv løsning vil være at lægge en afgift direkte på flybrændstoffet. Men det kan være vanskeligt for det enkelte land på grund af nuværende internationale aftaler på området, som de enkelte lande skal overholde. Derfor kan nationale løsninger som passagerafgifter være en mulighed, vurderer Brian Vad Mathiesen.
- Jeg tror, at når der er et politisk signal, så hjælper det på folks forståelse for, at det er klimaskadeligt at flyve. Dermed vil der komme en holdningsændring over imod at tage klimaudfordringen særdeles alvorligt.