Regeringens lønudspil er vigtig for at afholde sygeplejersker og pædagoger fra at droppe arbejdet i det offentlige.
Og det med at tage flere skæver vagter er ikke noget problem, siger de to gruppers fagforeninger, efter regeringen i dag har præsenteret sit udspil til de kommende trepartsforhandlinger om en lønpulje til det offentlige.
Et centralt ønske fra Christiansborg, når der onsdag skal forhandles om tre milliarder kroners lønforhøjelse, er, at flere skal arbejde fuldtid og tage aften- og weekendvagter.
Men det gør de allerede, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
- Det er en misforståelse, hvis man ikke troede, at sundhedssystemet fungerer døgnet rundt. Det har alle vidst, da de gik ind i faget.
- Det store problem er opstået, fordi der er så mange sygeplejersker, som har forladt deres stillinger, at dem, der er tilbage, skal dække så mange aften- og nattevagter, at det opleves som fuldstændigt urimeligt, siger hun.
Løn afgørende for omsorg
Ifølge sygeplejeformanden handler en lønforhøjelse om at tiltrække flere til faget.
Løn er nemlig "en afgørende faktor for at sikre, at der er sygeplejersker nok". Og for at få nogle af de sygeplejersker tilbage, der har byttet den offentlige arbejdsplads ud med en privat.
- Så bliver vagtbelastningen for den enkelte også mindre, siger Grete Christensen.
Også Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforening, BUPL, er positiv over dagens udspil. Det er noget, de har kæmpet for i lang tid.
- Vi har arbejdet for, at regeringen ville hjælpe os med at løse den udfordring, at det simpelthen ikke kan betale sig at tage en pædagoguddannelse, fordi vi ligger nederst i lønhierarkiet, når vi kigger på dem med en mellemlang uddannelse, siger Elisa Rimpler.
Ligesom sygeplejerskernes formand ser hun heller intet problem i ønsket om, at pædagogerne skal arbejde flere timer.
Det gør de gerne, for det er "en bunden opgave", siger Elisa Rimpler. Ifølge BUPL-formanden er omkring ti procent frivilligt gået op i tid de i løbet af de seneste år.
- Jeg er sikker på, at mange flere gerne vil gå op i tid, hvis man får bedre løn og arbejdsvilkår. Det har vi også undersøgelser, der viser, siger hun.
'2.500 kroner er ret mange penge'
Mens Grete Christensen ikke vil forholde sig til, om 2.500 kroner - som regeringen har lagt op til skal komme oveni den nuværende løn for flere offentligt ansatte - er nok, melder Elisa Rimpler det mere klart ud:
- 2.500 kroner om måneden for en pædagog er ret mange penge. Men vi havde gerne set, at beløbet var højere og blev udmøntet hurtigere.
Begge fagformænd holder forhandlingskortene tæt til kroppen. Men de ser samlet set altså positivt på det udspil, regeringen har præsenteret.
- Det er første gang, jeg ser en regering, som rent faktisk handler på at sætte ekstra midler af til, at man lønmæssigt kan kompensere for de udfordringer, der er i sundhedsvæsenet. Jeg synes, det er godt set, siger Grete Christensen.
Sygeplejersker og pædagoger er blandt de faggrupper, som statsminister Mette Frederiksen (S) allerede i siste uge løftede sløret for at regeringen ønsker at give mere i løn. På dagens pressemøde sagde finansminister Nicolai Wammen, at andre grupper kan medtages.