Fagforbund: Drop efterlønnen og lav en ny ordning

NNF kræver ny model for nedslidte. Liberal Alliance vil tage sagen op i regeringen.

Slagteriarbejdere under NNF tror ikke på efterløn, men håber i stedet på en ny ordning. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Politikerne er gået alt, alt for langt i deres iver for at hæve folkepensionsalderen. De har siddet og kigget i deres regnemaskiner men glemt, at ikke alle sidder hele arbejdslivet ved et skrivebord.

Så lyder kritikken var fagforbundet fødevareforbundet NNF, som i jagten på en lavere pensionsalder ganske opsigtsvækkende foreslår at fjerne efterlønnen og bruge disse penge på en ny ordning til de nedslidte.

- Vi foreslår, at vi fjerner efterlønnen. Få af vores medlemmer er på ordningen, fordi de ikke har tiltro til, at politikerne ikke engang til ændrer den. Det kan vi bruge til at lave en ordning, som kommer de nedslidte til gavn, siger forbundsformand for NNF Ole Wehlast til P1's politiske magasin, Slotsholmen.

Kun få regner med efterlønnen

Under ti procent af hans medlemmer, der er under 44 år, er tilmeldt efterlønsordningen. Dermed skal de med den forhøjede pensionsalder arbejde til de fylder 68 år og det tror Ole Wehlast ikke på:

- Det haster med at finde en ny ordning. Jeg har været på besøg på en slagteri, hvor fire kvinder fortæller, hvordan de om morgenen i god tid tager piller, så pillerne virker, når de møder ind på arbejde. De kan ikke fortsætte på arbejdsmarkedet til de er 68 år, siger Ole Wehlast.

Politikerne har dog forsøgt at komme kritikken i møde med den såkaldte seniorførtidspensionsordning, som nedslidte kan få fem år før pensionsalderen. Men den er ikke fem flade ører værd, mener Ole Wehlast. Af hans 20.000 medlemmer har kun otte fået en seniorførtidspension.

- Nej, vi skal finde en helt ny ordning. Det er ikke godt nok.

LA vil tage sagen op i regeringen

Og måske er der nye vinde på Christiansborg. Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er parate til at drøfte en ny model, men det har de begge luftet tidligere. Mere opsigtsvækkende er det, at nu melder også Liberal Alliance sig på banen. De er enige i, at Christiansborg har glemt de nedslidte og derfor vil partiet tage sagen op i regeringen, siger partiets beskæftigelsesordfører Laura Lindahl:

- Jeg synes, det kunne være interessant, hvis vi ku’ nedsætte en arbejdsgruppe i regeringen, der kigger på, hvordan vi ku løse denne her udfordring.

Vil I tage det op i regeringen?

- Ja, det synes jeg er en helt oplagt ting at gøre, og det påtænker jeg at gøre, siger Laura Lindahl til Slotsholmen.