Tema Udflytning af arbejdspladser

Fagforbund: Udflytningsplanen vil koste arbejdspladser

Udflytningen af statslige arbejdspladser vil resultere i afskedigelser. Sådan lyder meldingen fra HK og Djøf.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (tv) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (th) oplyser, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som regeringen har afsat. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Regeringens plan om at flytte statslige arbejdspladser væk fra hovedstaden kommer til at koste arbejdspladser. Det mener både Djøf Offentlig og HK Stat.

På et pressemøde tirsdag har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) oplyst, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som er det beløb, regeringen har afsat til projektet på finansloven i 2016.

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

De ekstra millioner, som udflytningen vil koste, skal findes via besparelser, og nogle af dem vil ramme ministerierne og styrelserne.

Formanden for de offentligt ansatte hos juristerne og økonomerne i Djøf Offentligt, Sara Gundelach Vergo, har svært at se andre muligheder for at skrabe de ekstra pengene sammen end ved at afskedige ansatte.

- Lønbudgetterne udgør langt de største udgifter, sådan nogle styrelser har. Derfor kan jeg ikke se, hvordan det skal undgås at afskedige folk. Det vil få betydning for opgaveløsningen, siger hun.

Det får også formanden for HK Stat, Rita Bundgaard, til at rejse kritik af regeringens milliardplan.

- Finansministeren lægger op til at tvære en regning på omkring 600 millioner kroner af på de enkelte ministerier. Det kommer uundgåeligt til at koste arbejdspladser at betale den regning gennem besparelser, siger hun.

Ifølge HK Stat er omkring 1500 af de arbejdspladser, der skal flyttes, bemandet af fagforeningens medlemmer. Og de færreste af dem flytter ifølge HK Stat med.

/ritzau/