Nye tal om pension for nedslidte får nu fagforeninger til at opfordre regeringen til at ændre sine planer.
For i går viste en ny rapport, at de især vil ramme dem, der føler sig mest nedslidt, hvis regeringen gennemfører sine planer på pensionsområdet.
Regeringen vil nemlig markant forringe seniorpensionsordningen, der giver mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til seks år før folkepensionsalderen, hvis ens arbejdsevne er forringet.
I stedet mener regeringen, at man fremover først skal kunne trække sig tilbage tre år før. Altså tre år senere end i den nuværende model.
Men en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viste i går, at det faktisk især er dem, der trækker sig tilbage i de tre ekstra år - fra de er 61 til 63 år - der føler sig nedslidt.
'Ikke en regering værdigt'
Det får Elisa Rimpler, der er formand for pædagogernes fagforening BUPL, til at finde de hårde gloser frem om regeringens plan.
- Vi havde med seniorpensionen en ordning, der gav muligheder for de mest nedslidte af vores medlemmer.
- VI har mere end 500 pædagoger, der lige nu er på ordningen. Og udsigten til, at det bliver meget forringet, samtidig med at der ikke er udsigter til at forbedre arbejdsmiljøet, det synes jeg faktisk ikke er en regering værdigt, siger hun.
Den nye SVM-regering har planer om at sløjfe seniorpensionsordningen som selvstændig ordning.
Regeringen vil i stedet lægge ordningen sammen med retten til tidlig pension - Arne-pensionen - i en ny ordning, den såkaldte Arne-plus-ordning, som skal have to indgange; en rettighedsbaseret på baggrund af ens anciennitet på arbejdsmarkedet, og en hvor en læge vurderer ens arbejdsevne.
Ifølge Elisa Rimpler beviser de nye tal, at der er brug for seniorpensionsordningen.
- Mange pædagoger har et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Der skal være en ordning for dem, så de ikke bliver presset til nærmest at skulle stå direkte ud af sygesengen og gå på arbejde. Det er vigtigt, at der er en ordning for de mest nedslidte, uanset alder.
Derfor håber hun, at regeringen vil "tage forslaget tilbage på værkstedet" og tænke sig om.
Herunder kan se, hvordan regeringen vil ændre de to pensionsordninger til én model:
Opfordrer til genovervejelse
I HK mener forbundsformand Anja C. Jensen også, at de nye tal må føre til overvejelser i regeringen.
- Det må gøre, at regeringen ser sig selv og hinanden i øjnene og tager op til overvejelse, om man ikke skulle lade de mest nedslidte kunne gå fra til en ordentlig ydelse og stadig bevare retten til tidlig pension for dem, der har været længst på arbejdsmarkedet.
- Arne-plus er en rigtig god ordning for dem, der har været flest år på arbejdsmarkedet. Men så er der dem, der ikke har været der i lige så mange år, men som alligevel er slidt på krop eller psyke. De skal også have mulighed for at gå fra, siger hun.
Hun tror på, at fagforeningerne gennem forhandlinger med regeringen kan finde en løsning på problemet.
- En ting er et udspil, noget andet er, hvad vi så kan gå i forhandlinger om. Jeg håber ikke, det ender med det her. For det vil være synd og skam, hvis ikke man kan gå på en ordentlig ydelse, hvis man er så slidt seks år inden folkepensionsalderen, siger hun.
Næstformand i 3F Tina Christensen repræsenterer mange medlemmer, som har brug for at træde af, fordi de kan være nedslidte, siger hun.
Hun mener, det også er en klar forringelse for 3F's medlemmer, hvis seniorpensionsordningen sløjfes.
- Vi frygter, der er store konsekvenser for de arbejdere, der er derude, der er så slidte, at de har brug for at træde af på en seniorpension. Konsekvensen kan jo være, at man kan cykle rundt i et kommunalt system og få behandlet sin sag, men ikke rigtigt komme nogle vegne, siger hun.
Og derfor bør regeringen tænke sig rigtig godt om, inden ordningerne bliver ændret, mener hun.
- Vi mener, at man bør kigge på, hvad der ligger bag de her ordninger og analysere noget mere på det, før man ændrer et komma.
- Vi synes, de to ordninger har de formål, de skal have. Når man har været på arbejdsmarkedet rigtig mange år, så har man en sikkerhed og tryghed i, at der både er en rettighedsbaseret ordning i Arne-pensionen, eller hvis man er slidt, så kan man søge en visitation.
- Vi har opfordret til fra 3F's side: Lad os nu komme med til bordet. Tænk på, at arbejdsmarkedets parter kan byde ind, siger hun.
S afviser kritikken
Regeringen mener, at de fremtidssikrer pensionsordningerne med den nye Arne-plus-ordning, lyder det fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel.
Han åbner i stedet op for, at man i stedet for en seniorpension kan nøjes med en anden allerede eksisterende ordning.
- Det er klart, at uanset hvor den grænse trækkes, så vil der også være folk, der kommer ud for tidligere i livet ikke at kunne arbejde, og der vil man individuelt vurdere, hvad er det, der skal til her.
- Er det et flexjob, man kan bestride, en førtidspension, eller hvad er det rigtige for den borger? Det er klart, at kan man ikke arbejde, så skal man ikke arbejde, siger han.
Han kommenterer ikke, om regeringen vil lempe reglerne for de eksisterende ordninger.
Regeringen er dog klar til at diskutere pensionsordningerne, siger han.
- Vi skal diskutere, hvad man ellers gør på arbejdsmarkedet, hvis nogle, længe før de kan trække sig tilbage, måske bliver ramt af nogle ting, der gør, at de enten skal have et flexjob, en førtidspension eller noget andet. Det skal vi drøfte, siger han.
Men Jens Joel afviser, at der er tale om en forringelse, når seniorpensionsordningen, som den er nu, står til at blive sløjfet.
Er det en forringelse for dem, der i fremtiden vil på seniorpension?
- Jeg synes, det er en styrkelse og fremtidssikring af vores tilbagetrækningsordning, at man både har en ret til at trække sig tilbage ved at have været mange år i slidsomme jobs, men at man også en ordning, hvor man kan blive visiteret, hvis man har lægens ord for, at man ikke kan arbejde mere, siger han.