FAKTA: 2025-plan skal øge væksten med 80 milliarder

Højere beskæftigelse og produktivitet skal øge væksten med 80 milliarder kroner, lyder regeringens ambition.

Finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremlagde i dag regeringens 2025-plan og tilbagetrækningsudspil samt Økonomisk Redegørelse. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

VLAK-regeringen har tirsdag fremlagt sin 2025-plan "Vækst og velstand 2025". Her er hovedelementerne:

* Øget vækst

Væksten skal øges med 80 milliarder kroner gennem højere beskæftigelse og produktivitet.

Beskæftigelsen skal øges med op mod 60.000 personer, og produktiviteten skal løftes svarende til 35 milliarder kroner. Den gennemsnitlige vækst i bruttonationalproduktet (bnp) øges fra cirka 1,5 til 2,0 procent om året.

* Råderummet øges

Med regeringens prioriteringer kan der skabes plads til en reserve på 10 milliarder kroner i 2020 og 33 milliarder kroner i 2025. Råderummet skal blandt andet bruges til at nedsætte skatterne og gennemføre væksttiltag.

* Offentlige investeringer

Regeringen vil prioritere 22 milliarder kroner til et løft af rammen for de offentlige investeringer. Der skal investeres i eksempelvis infrastruktur og digitalisering - ting, som øger grundlaget for vækst.

* Strukturelt underskud

Regeringen har et sigtepunkt om et strukturelt underskud på 0,1 procent af bnp i 2020 og et mål om balance i 2025.

* Øget beskæftigelse

Regeringen vil sætte ind på fem områder for at nå målsætningen om at øge den strukturelle beskæftigelse med 55-60.000 personer i 2025:

Tidligere indtræden på arbejdsmarkedet for unge, færre på offentlig forsørgelse, flere vælger frivilligt at blive længere på arbejdsmarkedet, øget gennemsnitlig arbejdstid og international rekruttering.

* Øget produktivitet

Regeringens sigter mod at øge produktiviteten svarende til 35 milliarder kroner. Blandt andet ved at sikre gode rammevilkår for erhvervslivet.

Kilder: "Vækst og velstand i 2025".

/ritzau/

Facebook
Twitter