FAKTA: Bliv klogere på de danske tal for flygtningepresset

Sidste år tog det 144 dage at behandle en asylansøgning, mens anerkendelsesprocenten var på 86 procent.

Flere end 21.000 flygtninge og migranter søgte asyl i Danmark i 2015. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der bliver hurtigt draget konklusioner på tallene for, hvor stort asylpresset ventes at blive, efter at den midlertidige stikprøvekontrol blev indført for en uge siden.

De daglige tal - som nu publiceres efter stikprøvekontrollen - er et såkaldt bruttoansøgertal, men der er også et registreringstal, som du kan blive klogere på her:

Bruttoansøgertallet:

* Flere end 21.000 søgte sidste år asyl i Danmark ifølge bruttoansøgertallet. Det viser det overordnede asylpres, og er det officielle tal, der bruges blandt EU-landene, så det er muligt at sammenligne.

* Det angiver samtlige personer, der indgiver ansøgning om asyl i Danmark, herunder de personer, der allerede har en verserende sag i et andet EU-land og skal tilbagesendes efter Dublin-forordningen.

* Det indeholder også personer, der allerede er i Danmark på et andet opholdsgrundlag som familiesammenførte - som allerede har opholdstilladelse - samt personer, der frafalder deres ansøgning.

Registreringstallet:

* Tallet angiver antallet af personer, som rent faktisk får igangsat en asylsag eller realitetsbehandlet, som det også hedder.

* Der er typisk stor forskel på de to tal, da en større andel forsvinder efter deres ansøgning. Andre bliver sendt tilbage til andre EU-lande jævnfør reglerne, som siger, at ansøgningen skal behandles i det første land, man registreres i.

* Derfor vil bruttoansøgertallet - som er det tal, medierne og politikerne oftest fremfører - altid være langt højere end det egentlige antal, som får behandlet deres sager.

* De to tal er dog ikke direkte sammenlignelige, fordi der er en tidsforskel mellem, at en person bliver registreret og frem til, at asylsagen påbegyndes.

- Det tog i gennemsnit 144 dage at behandle en asylansøgning sidste år.

- Anerkendelsesprocenten - det antal, som får godkendt deres asylsager - var i 2015 på 86 procent, dog mangler tallene for december.

- I 2014 var den på 74 procent og i 2013 på 55 procent.

Kilde: Udlændingestyrelsen, nyidanmark.dk.

/ritzau/