Tema Grænsekontrol

FAKTA Det betyder dansk grænsekontrol i Syddanmark

Midlertidig dansk grænsekontrol sker uden såkaldt transportøransvar og er kun stikprøvebaseret.

Regeringen indfører stikprøvebaseret grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. ARKIVFOTO 2009 af politi ved grænsen i Padborg. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Blot 12 timer efter en ny svensk lov påbød transportselskaberne at kontrollere id på de rejsende, reagerer den danske regering nu.

På et pressemøde i Statsministeriet har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for kort tid siden offentliggjort en midlertidig dansk grænsekontrol.

Konkret betyder det, at politiet vil intensivere patruljeringen af tog, busser og biler ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland, ligesom man oftere vil kontrollere de indrejsende med færgerne til Gedser og Rødby.

Grænsekontrollen er stikprøvebaseret. Det betyder, at politiet ikke vil bede alle vise pas.

Foreløbig er der indført grænsekontrol i ti dage. Det vil kunne forlænges med tyve dage, hvis vurderingen er, at der er en alvor trussel mod den offentlige orden.

200 politifolk vil i skift være indsat i opgaven med at kontrollere grænsen mod Tyskland, oplyser Rigspolitiet ifølge Ritzau.

I første omgang vil regeringen ikke indføre det såkaldte transportøransvar, der pålægger transportselskaberne at kontrollere de rejsendes identitet.

Regeringen understreger dog, at transportøransvaret kan indføres med kort varsel, hvis det viser sig nødvendigt.

Kilde: Statsminister Lars Løkke Rasmussen

/DR Nyheder/