FAKTA Det betyder det at få en næse

Hvad betyder det, når rød blok giver tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) en næse for sin rolle i skattesagen?

Udtrykket næse har formentlig rod i gammeldansk nesæ, der betyder skam eller vanære. (© DR)

Et politisk flertal i rød blok vil tildele tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen fra Venstre en næse i forbindelse med den såkaldte skattesag.

Men: Hvad er det egentlig, det vil sige at få en næse? Jo, det har Tv2s mange-årige Christiansborg-reporter Kaare R. Skou skabt et overblik over. Her er et par udvalgte fakta:

* En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger.

* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

* Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt ikke mindre end 80 næser, heraf de fleste som følge af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde regeringen og ham at tage fodnoter - at tage danske reservationer ved Nato-møderne.

* Udtrykket har formentlig rod i gammeldansk nesæ, der betyder skam eller vanære.

Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.

/ritzau/DR Nyheder/