FAKTA Det skal Irak-kommissionen undersøge

Irak-kommissionen skulle undersøge, hvorfor Danmark gik med i Irak-krigen, men først nu - to år efter nedsættelsen - har kommisionen fået adgang til de hemligstemplede dokumenter, der er afgørende for redegørelsen.

Irak-kommissionen blev nedsat i 2012 blandt andet med det formål at klarlægge, hvilket grundlag Danmark havde for at deltage i Irak-krigen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Irak & Afghanistan-Kommissionen fik i 2012 fem år til at undersøge følgende onkring krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

- Den primære opgave for kommissionen er at komme til bunds i, hvad der var årsagen til, at Danmark gik i krig i Irak. Kommissionen skal særligt redegøre for, på hvilket grundlag regeringen i foråret 2003 besluttede, at Danmark skulle deltage i krigen i Irak.

- Undersøgelseskommissionen skal for det andet undersøge og redegøre for, hvad danske styrker har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan. Kommissionen skal i den forbindelse undersøge, om Danmarks folkeretlige forpligtelser er blevet overholdt.

- Kommissionen skal også særligt undersøge, om VK-regeringen har fortiet oplysninger for Folketinget. Det har der blandt andet været rejst spørgsmål om, efter det har vist sig, at antallet af fanger i Irak er væsentligt større end den tidligere regering sagde.

- Kommisionen skal efter undersøgelsen afgøre, om der er grundlag for at forsøge at drage politikere, embedsmænd eller soldater til ansvar for handlinger i forbindelse med krigene i Irak og Afghanistan.

Facebook
Twitter