FAKTA Her er politikernes politianmeldte udtalelser

Se de udtalelser der kostede seks toneangivende politikere en politianmeldelse.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, er en af fire politianmeldte folketingsmedlemmer. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Seks folketingspolitikere blev i december sidste år anmeldt for at have overtrådt retsplejelovens § 1017 stk. 2.

De første fire anmeldelser kom søndagen efter, der faldt dom i sagen mod Said Mansour - der også er kendt som 'boghandleren fra Brønshøj' - hvor han for anden gang blev kendt skyldig i at opfordre til terror men fik lov at beholde sit danske pas.

Det forargerede flere politikere, der straks tyede til de sociale medier for at lufte deres skuffelse over dommen.

Advokat: Politikere blander sig i en retssag

Men dommen var ikke endelig, den kunne stadig ankes.

Derfor valgte Said Mansours forsvarsadvokat, Thorkild Høyer, at anmelde politikerne, som han mente havde til hensigt at påvirke sagen.

Ifølge ham havde de fire politikere overtrådt retsplejelovens ved "at fremsætte udtalelser, der kan påvirke domsmænd eller nævninge, så længe en straffesag ikke er endeligt afgjort".

Det kunne have udløst en bøde- eller fængselsstraf, såfremt de fire politikere var blevet tiltalt og siden dømt for at have overtrådt bestemmelsen.

Pia Kjærsgaard: Han må ud!

I anmeldelsen henviste Thorkild Høyer direkte til to opdateringer fra Pia Kjærsgaard (DF). Den første blev skrevet, inden der faldt dom i sagen den 4. december 2014.

Da dommen var faldet, og det stod klart, at Said Mansour blev dømt for terror, men ikke mistede sit danske pas, røg Pia Kjærsgaard igen til tasterne, hvor hun erklærede sig uenig i den afgørelse.

Støjberg også anmeldt for Facebook-opdatering

Også Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, røg til tasterne på Facebook, inden dommen var afsagt. Samme dag skrev hun på sin Facebook, at hun håbede, at Said Mansour ville blive udvist.

Udlændingeordfører: Skandaledom

Dansk Folkepartis Martin Henriksen blev anmeldt for et interview i Ekstra Bladet udgivet dagen efter dommen. Her blev partiets udlændingeordfører citeret for følgende:

- Dommen over Said Mansour er og bliver en skandale. Han burde have frataget sit danske statsborgerskab. Det er logik for burhøns, sagde Martrin Henriksen altså ifølge avisen.

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, blev politianmeldt. Det skete for et interview med DR Nyheder, hvor han erklærede sin uenighed i dommen.

- Han har forbrudt sig imod det at bo og leve og nyde beskyttelse i Danmark, og det skal have en konsekvenser, sagde Peter Skaarup torsdag aften til DR Nyheder og fortsatte:

- For mig at se: Klar udvisning, uanset om han har et dansk statsborgerskab at falde tilbage på eller ej.

- Det mest absurde, jeg kan komme i tanke om

Martin Henriksen kaldte dengang politianmeldelsen for absurd, mens Pia Kjærsgaard sagde, at den "grænser til det latterlige".

- Det er noget af det mest absurde, jeg kan komme i tanke om. Det er imponerende, må jeg sige, og det er ikke ment positivt, sagde integrationsordfører Martin Henriksen til DR Nyheder.

Senere politianmeldte forsvarsadvokat Thorkild Høyer også Socialdemorakternes retsordfører Trine Bramsen og Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

- Mennesker, der begår så grov kriminalitet, og som opfordrer til terror, de har intet at gøre i Danmark, sagde Trine Bramsen til DR Nyheder.

Karsten Lauritzen blev anmeldt for følgende udtalelse til Ritzau.

- I det her tilfælde lader det til, at Mansour ikke en gang ville blive statsløs, fordi han har et andet statsborgerskab. Derfor er det ret uforståeligt, at man ikke slår til, når man kan. Han er dømt for terror to gange, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk