FAKTA Sådan bliver de nye sundhedsregler for rejsende fra 1. august

Det er ikke helt nemt at overskue, hvordan man egentlig er dækket i udlandet efter 1. august, hvis uheldet er ude. Dr.dk samler fakta her.

Overgangen til det blå sygesikringskort træder i kraft 1. august 2014, og fra den dato vil familien altså ikke længere kunne være dækket af det gule sygesikringskort i udlandet, hvis uheldet er ude. (Foto: Malene Becker Hallund © DR)

Både politikere og borgere har svært ved at finde rundt i de nye sundhedsregler for rejsende. Derfor giver dr.dk her et overblik over reglerne.

Overgangen til det blå sygesikringskort træder i kraft 1. august 2014, og fra den dato vil man altså ikke længere kunne benytte sig af det gule sygesikringskort i udlandet.

Det blå sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort gælder kun de behandlinger, som EU-borgerne i det pågældende land, man rejser i, tilbydes. Det betyder, at hvis der er brugerbetaling, skal man selv betale.

Som supplement kan man købe en privat sundhedsforsikring, hvis man ønsker at være yderligere dækket.

EU-sundhedsdirektivet

Derudover findes det såkaldte EU-sundhedsdirektiv. Hvis man vil benytte sig af det, skal man selv lægge ud for behandlingen, og man kan kun få kompensation, hvis man ville være blevet tilbudt den samme eller en lignende behandling i Danmark

Derfor ved man først, når man er hjemme igen og har ansøgt om kompensation, om man overhovedet er dækket af direktivet.

Hvis behandlingen derudover koster mere i udlandet, end den havde gjort i Danmark, betaler man selv differencen. Ved akut sygdom er hjemtransporten for egen regning.

Ændringerne er en del af finansloven

Ændringen af sundhedsreglerne for rejsende er en del af finanslovsaftalen for 2014 og forventes at medføre en besparelse på cirka 80 millioner kr. årligt fra 2015 og frem.

Man kan osøge mere information om det blå sygesikringskort og dækningen på app'en 'European Health Insurance Card', der bl.a. kan downloades i AppStore

De nye sundhedsregler fra 1. august er bekræftet med Vibeke Brask Lemche, der er chefkonsulent for International Sygesikring hos Patientombuddet.

FacebookTwitter