FAKTA: Sagen om de fejlagtige ejendomsvurderinger

Her er hovedpunkterne i oprulningen af problemer med Skats offentlige ejendomsvurderinger.

* Rigsrevisionen udsendte i august en beretning, der afdækker omfattende fejl i Skats offentlige ejendomsvurderinger.

* Rigsrevisionen kritiserer blandt andet, at Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke stemmer overens med de priser, som husene blev handlet til. 41 procent af de parcelhuse, som skiftede ejer i 2. halvår 2011, var overvurderede, idet ejendomsværdien oversteg salgsprisen.

* Rigsrevisionen kritiserer også, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

* Flere ansvarlige skatteministre er blevet orienteret om problemer med den offentlige ejendomsvurdering. Det fremgår af Rigsrevisionens beretning, at der i perioden 2004-2012 er udarbejdet i alt 29 ministerforelæggelser i Skatteministeriet og Skat om ejendomsvurderingsområdet.

* Folketingets statsrevisorer uddelte efterfølgende den næsthårdeste kritik - en skarp påtale - af Skatteministeriet uden dog at holde enkelte skatteministre ansvarlige.

* Efterfølgende er Venstres gruppeformand, tidligere skatteminister Kristian Jensen, kommet i modvind med Berlingskes og Ekstra Bladets afsløringer af, at han helt tilbage i 2006 blev informeret om fejl i den offentlige ejendomsvurdering uden at iværksætte en undersøgelse.

* Jyllands-Posten har samtidig afdækket, at de tre Venstre-skatteministre Kristian Jensen, Troels Lund Poulsen og Peter Christensen ikke informerede Folketinget om sagen i kvartalsrapporter til skatteudvalget.

* Også de tre tidligere finansministre fra Venstre - Thor Pedersen, Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen - er blevet blandet ind i sagen. Ifølge Ekstra Bladet har Finansministeriet flere gange bremset planer om at rette op på Skats forkerte ejendomsvurderinger, mens de tre Venstre-topfolk sad ved roret.

* De borgerlige partier har krævet, at boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat på grund af fejlagtige vurderinger, skal have deres penge tilbage. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har slået fast, at man skal kunne få sin for meget betalte skat tilbage.

* Holger K. Nielsen garanterer ifølge Berlingske, at dem, der har betalt for meget i ejendomsværdiskat eller grundskyld på grund af 2011-vurderingerne, får deres penge tilbage.

* Skatteministeren vil sammen med regeringen præsentere en samlet løsning på Skats ejendomsvurderingsproblemer i den kommende uge.

/ritzau/