FAKTA Spontane asylansøgere flygter især fra krig og tørke

Socialdemokratisk asylforslag vil gøre op med asylansøgere, som selv rejser til Danmark.

De hundredvis af syriske flygtninge, der i sommeren 2015 gik på den sønderjyske motorvej, vil falde ind under kategorien spontane asylansøgere. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Socialdemokratiet har i dag fremlagt et forslag om, at alle Danmarks spontane asylansøgere skal sendes til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland i for eksempel Nordafrika.

Her skal de opholde sig, mens deres asylsag behandles.

En spontan asylansøger er en udlænding, som ikke tidligere har haft opholdstilladelse i Danmark og rejser ind i landet for at søge asyl for eksempel ved at henvende sig på en politistation eller modtagecenter Sandholm.

Når en spontan asylansøger bliver registreret i et land, påtager landet sig ansvaret for at behandle asylansøgningen og kan derfor ikke sende vedkommende videre til et andet land ifølge den såkaldte Dublin-forordning, fremgår det af Udlændingestyrelsens hjemmeside.

De spontane asylansøgere kommer især fra krigszonerne Syrien, Afghanistan og Irak samt østafrikanske lande som Eritrea, Somalia og Etiopien.

Seks ud af ti spontane asylansøgere til Danmark kommer fra de seks lande.

- Det er et udtryk for nogle af de største fordrivelseskriser i verden lige nu, siger Martin Lemberg-Pedersen, som er adjunkt ved Global Refugee Studies på Aalborg Universitet København.

- Afrikas Horn har gennemgribende tørke samt ødelagte landbrug- og fiskerisektorer, som gør det svært at overleve for mange. Dertil kommer de interne konflikter med bomber, borgerkrig og mange, som er personligt forfulgt, påpeger han.

De mange flygtninge bliver også en central brik i et geopolitisk spil, især i forhold til EU-landene, vurderer Martin Lemberg-Pedersen.

- Senest har Kenya meldt ud, at man ikke kan huse flere i landets flygtningelejre, som er blandt verdens største, forklarer han.

Herhjemme foreslår Socialdemokratiet, at man i stedet tager imod flere kvoteflygtninge fra FN.

Kvoteflygtninge regnes ikke som spontane asylansøgere, da de opholder sig uden for Danmark, men bliver genbosat i Danmark efter aftale med FN's Flygtningehøjkommissariat eller en lignende organisation.

Facebook
Twitter