FAKTATJEK: EU-tvang af P-vagter var en and

Forargelsen var stor, da flere medier forleden fortalte, at EU vil tvinge P-vagter i selvlysende jakker. Men EU var ikke skurken.

Det er gule jakker som denne, der satte debatten i gang. Men direktivet til p-vagterne kom slet ikke fra EU, som flere medier ellers forleden kunne berette. (Foto: DR)

Først var det kanelsnegle. Så lakridspiber. Og forleden kunne vi så høre, at EU nu også vil bestemme, at danske P-vagter i fremtiden skal være klædt i skrig-gule jakker.

I hvert fald hvis man skal tro blandt andre BT, Ekstra Bladet og DR, som citerede en artikel fra Fagbladet FOA med overskriften "EU tvinger p-vagter i nye jakker".

Men ligesom med historierne om lakridspiber og kanalsnegle kan DR2's Detektor afsløre, at EU igen har fået en uberettiget skurkerolle.

Det er nemlig slet ikke EU, men det danske arbejdstilsyn, der fastsætter reglerne for, hvordan parkeringsvagterne herhjemme skal gå klædt, fortæller kontorchef i Arbejdstilsynet Bitten Døjholt:

- Det er Arbejdstilsynet her i Danmark, der beslutter, om parkeringsvagter skal have reflekstøj på eller ej, hvis de arbejder i trafikken. Det er ikke nede i EU, at man beslutter det, siger hun til Detektor.

Forargede politikere

I artiklen fra FOA fremgik det, at de danske P-vagter var ærgerlige over de nye skrig-gule jakker, fordi de ifølge P-vagterne kunne provokere bilisterne og i værste fald medføre overfald på P-vagterne.

Og at EU vil udsætte de danske P-vagter for unødig fare, fik da også flere EU kritiske politikere til tasterne. Blandt andre Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der på sin Facebook-profil kaldte EU's indgriben "grotesk".

Forargelsen var også stor hos Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. På hendes Facebook-profil udtrykte hun sympati med P-vagterne og kaldte det "tåbeligt".

Men det er altså slet ikke EU's beslutning.

Inspiration fra EU

Selv om det ikke er EU, der bestemmer, hvilket tøj de danske P-vagter skal have på, er de danske regler inspireret af nogle såkaldte standarder fra EU om reflekstøj til folk, der arbejder i trafikken.

Princippet er, at jo hurtigere trafikken omkring en person bevæger sig, jo mere synlig skal personen være.

Men det er frivilligt, om de enkelte medlemslande følger forslagene. Det bekræfter både Arbejdstilsynet og EU-oplysningen over for Detektor.

FOA: EU-standard er baggrund for regler

Hos FOA, der stod bag artiklen om, at EU ville tvinge P-vagter i nye jakker, er man ærgerlig over formuleringen, men holder fast i artiklens relevans.

- Parkeringsvagterne er kede af de nye jakker, som de mener, vil gøre dem mere udsat for vold og trusler, når de er på arbejde. Det er den vigtige pointe i historien, siger ansvarshavende chefredaktør for FOA Medier, Gitte Hejberg, og tilføjer:

- Selv om det er Arbejdstilsynet, som har dialogen med Center for Parkering København, så er det en EU-standard, der er baggrunden for reglerne.

Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21:00 på DR2.