Faktatjek: Uligheden er steget

Uligheden i Danmark er steget siden regeringen kom til. Og det på trods af, at regeringsgrundlaget lagde op til, at uligheden skulle begrænses.

Ifølge Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, er uligheden i Danmark faldet. Men den påstand holder ikke, fortæller DR2's Detektor. (Foto: DR © DR)

Selvom det er et af regeringens erklærede mål at mindske uligheden i Danmark, er det gået den modsatte vej, siden den kom til.Det fremgår af nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor ministeriet selv har regnet på, hvordan indkomsterne fordeler sig i Danmark.Her viser det sig, at uligheden i 2013 var større end i 2011, hvor regeringen fik magten. Det fortæller DR2's Detektor. 

Faktatjek af S-ordførerFor bare to uger siden sagde finansordfører for Socialdemokraterne Jesper Petersen ellers det modsatte i radioprogrammet 24syv Morgen, hvor der blev debatteret ulighed.

- Det er jo altså også på gini-koefficienten, at den er faldet, hvis man indregner det offentlige forbrug, lød det fra ordføreren.Jesper Petersen siger selv, at han henviser til en rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som havde tal frem til 2012. Den viste ganske rigtigt, at gini-koefficienten var faldet fra 2011, hvor regeringen overtog magten, og til 2012. Rapporten indregner dog ikke det offentlige forbrug.

Brugte ikke nyeste talIfølge DR2's Detektor er der dog ikke hold i Jesper Petersens påstand. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at gini-koefficienten, og dermed uligheden, er steget fra 2012 til 2013, så den faktisk var over niveauet fra 2011. Helt præcist steg den fra 27,7 i 2011 til 27,9 i 2013.Og tallene fra Danmarks Statistik blev altså i går bekræftet af regeringens egne tal, som også viser, at gini-koefficienten i 2013 var højere end i 2011. Uligheden målt på indkomstulighed er dermed steget under denne regering.Jesper Petersen: Godt at få ryddet op i faktaJesper Petersen erkender over for Detektor, at uligheden er steget. Men han understreger, at det kun er på marginalerne.Jeg synes det er fint, at vi kan få ryddet op i den her diskussion om gini-koefficienten.Jesper Petersen, S- Da jeg sagde det, og med henhold til den dokumentation, der var for det, så var det jo rigtigt. Nu vil opgørelsen på gini-koefficienten jo vise, at vi helt på marginalerne har en lidt stigende gini-koefficient, siger Jesper Petersen og tilføjer, at det er godt at få ryddet op i debatten.- Jeg synes det er fint, at vi kan få ryddet op i den her diskussion om gini-koefficienten.Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21 på DR2. 

Facebook
Twitter