Faktatjek: Uligheden er steget

Uligheden i Danmark er steget siden regeringen kom til. Og det på trods af, at regeringsgrundlaget lagde op til, at uligheden skulle begrænses.

Ifølge Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, er uligheden i Danmark faldet. Men den påstand holder ikke, fortæller DR2's Detektor. (Foto: DR © DR)

Selvom det er et af regeringens erklærede mål at mindske uligheden i Danmark, er det gået den modsatte vej, siden den kom til.

Det fremgår af nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor ministeriet selv har regnet på, hvordan indkomsterne fordeler sig i Danmark.

Her viser det sig, at uligheden i 2013 var større end i 2011, hvor regeringen fik magten. Det fortæller DR2's Detektor.

 

Faktatjek af S-ordfører

For bare to uger siden sagde finansordfører for Socialdemokraterne Jesper Petersen ellers det modsatte i radioprogrammet 24syv Morgen, hvor der blev debatteret ulighed.

- Det er jo altså også på gini-koefficienten, at den er faldet, hvis man indregner det offentlige forbrug, lød det fra ordføreren.

Jesper Petersen siger selv, at han henviser til en rapport fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, som havde tal frem til 2012. Den viste ganske rigtigt, at gini-koefficienten var faldet fra 2011, hvor regeringen overtog magten, og til 2012. Rapporten indregner dog ikke det offentlige forbrug.

Brugte ikke nyeste tal

Ifølge DR2's Detektor er der dog ikke hold i Jesper Petersens påstand. 

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at gini-koefficienten, og dermed uligheden, er steget fra 2012 til 2013, så den faktisk var over niveauet fra 2011. Helt præcist steg den fra 27,7 i 2011 til 27,9 i 2013.

Og tallene fra Danmarks Statistik blev altså i går bekræftet af regeringens egne tal, som også viser, at gini-koefficienten i 2013 var højere end i 2011. Uligheden målt på indkomstulighed er dermed steget under denne regering.

Jesper Petersen: Godt at få ryddet op i fakta

Jesper Petersen erkender over for Detektor, at uligheden er steget. Men han understreger, at det kun er på marginalerne.

- Da jeg sagde det, og med henhold til den dokumentation, der var for det, så var det jo rigtigt. Nu vil opgørelsen på gini-koefficienten jo vise, at vi helt på marginalerne har en lidt stigende gini-koefficient, siger Jesper Petersen og tilføjer, at det er godt at få ryddet op i debatten.

- Jeg synes det er fint, at vi kan få ryddet op i den her diskussion om gini-koefficienten.

Se mere om faktatjekket i Detektor kl. 21 på DR2.