Fangesag medfører krav om Irak-undersøgelse

Hvad vidste forsvarets top om fangeantallet i Irak? Bredt flertal forlanger hurtig undersøgelse af krigen.

ARKIVFOTO 2008 af generalmajor Poul Kiærskou, daværende chef for Hærens Operative Kommando-- Den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskou, gav ifølge et hidtil hemmeligholdt notat ordre til, at Folketinget skulle have fejlagtige oplysninger om antallet af fanger, som danske soldater havde taget under krigen i Irak. (Foto: Jesper Kristensen © Scanpix)

Oplysningen om, at der angiveligt er givet forkerte oplysninger om antallet af fanger i Irak, medfører krav om, at regeringen endelig indleder den bebudede undersøgelse af hele krigen.

- Jeg har opfordret forsvarsministeren til at tage kontakt til justitsministeren for at få gang i arbejdet med at lave et kommissorium for undersøgelsen. Nu må vi have vendt alle sten i den her sag, siger Venstres forsvarspolitiske ordfører, Hans Christian Thoning.

Opfordringen kommer, efter at partierne bag forsvarsforliget torsdag fik en orientering af forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om fangesagen.

Gav ordre til at underdrive tallet

Forligspartierne, som tæller alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, hørte første gang tirsdag aften klokken 22.32, at den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskou, i 2007 gav ordre om at underdrive antallet af tilfangetagne Irak.

Det skete, da Nick Hækkerup i en e-mail orienterede partiernes forsvarspolitiske ordførere om, at Politiken næste dage ville bringe historien om, at der var fundet et såkaldt papkassenotat som afslørede ordren.

Forsvarsministeren har nu bedt om - og modtaget - en redegørelse som sagen fra henholdsvis Poul Kiærskou og hans underordnede, oberstløjtnant Hans Henrik Møller.

Venstre, Dansk Folkeparti, SF og forsvarsministerens partifælle, den socialdemokratiske forsvarsordfører, Bjarne Laustsen, afventer resultatet af disse redegørelser.

Burde have orienteret Folketinget

Nick Hækkerup vurderer for øjeblikket, om de giver anledning til "ansættelsesretslige skridt i sagen, fx i form af afholdelse af tjenstligt forhør", som han skriver i sin e-mail.

- Jeg er glad for, at der nu kommer en kommission, som ikke blot skal undersøge grundlaget for Irak-krigen, men også blandt andet, hvor mange fanger vi tog, siger Bjarne Laustsen.

- Det er selvfølgelig uacceptabelt, hvis Folketinget er blevet forholdt oplysninger. Og hvis den daværende forsvarsminister (Gitte Lillelund Bech (V), red.) vidste, at tallene var forkerte, så burde hun have orienteret Folketinget, siger Bjarne Laustsen.

/ritzau/

Facebook
Twitter