Farvel og tak til Kylle, Pylle og Rylle

Med Henriette Kjærs farvel i dag er et kapitel i dansk politik forbi. Nemlig kapitlet om Kylle, Pylle og Rylle.

Gitte Seeberg, Henriette Kjær og Lene Espersen kom i Folketinget i 1994 og fik hurtigt tilnavnet Kylle, Pylle og Rylle. (© Scanpix)

Henriette Kjær trækker sig som politisk ordfører og gruppeformand for De Konservative. Og dermed er et kapitel i dansk politik forbi. Nemlig kapitlet om Kylle, Pylle og Rylle - Henriette Kjær, Lene Espersen og Gitte Seeberg.

- Det er i virkeligheden en skæbneironisk fortælling, der handler om Kylle, Rylle og Pylle som up-coming stjerner, unge kvinder, fremadstormende, ambitiøse og dygtige politikere, siger DR Nyheders politiske redaktør Ask Rostrup.

De kom alle tre ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti ved valget i 1994. De var unge, smukke og blonde og ganske hurtigt fik de tilnavnene Kylle, Pylle og Rylle efter Andersine Ands tre niecer.

Sammen blev de af den daværende partileder Hans Engell ført frem som et friskt pust i det gamle parti. De klarede sig rigtig godt og blev brugt som det gode eksempel på, at politikere ikke nødvendigvis er tørre mænd i jakkesæt.

Men Kylle, Pylle og Rylles stjerner på den politiske himmel er falmet, og deres magt og indflydelseChristiansborgs bonede gulve fortoner sig.

Privatøkonomien kostede karrieren

I dag trak Henriette Kjær sig som sagt fra sine politiske poster i partiet og meddelte samtidig, at hun ikke genopstiller til Folketinget.

Årsagen er balladen om et tilsyneladende omfattende rod i Henriette Kjærs og hendes mands private økonomi, som har stået på gennem flere år. Uroen om parrets økonomi har sat spørgsmålstegn ved, om hun kan udfylde sine politiske poster, og om hun overhovedet med nogen vægt kan tale om landets økonomiske udfordringer, når hun har haft så svært ved at overskue sin egen økonomi.

Allerede for godt fem år siden kostede rod i privatøkonomien hende en politisk post. I februar 2005 trak hun sig som familie- og forbrugerminister efter afsløringer af, at hun året før var dømt for manglende betalinger.

Fra 2005 har hun været politisk ordfører og fra 2008 til i dag formand for Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe. Henriette Kjær har stået urokkeligt fast ved siden af sin partiformand, Lene Espersen, i de seneste måneders konservative stormvejr.

Fra mediedarling til yndlingsoffer

Lene Espersen er den af de tre "ællinger", der nåede længst til tops. Hun strøg ind i Tinget med bemærkningen om, at "medierne elsker mig". Og hun fik mange kælenavne undervejs - ud over Kylle, Pylle og Rylle-tilnavnet, hang også begrebet "den talende kavalergang" ved. Lene Espersen gjorde sig bemærket ved at stille op til fotografering som kølerfigur på en bil og siddende på en ølkasse.

Men da Anders Fogh Rasmussen i 2001 udnævnte hende til justitsminister var det slut med spas. Nu ville Lene Espersen tages alvorligt, og hun har kæmpet med kavalergangs-titlen lige siden.

I 2008 overtog hun formandsposten i Det Konservative Folkeparti fra Bendt Bendtsen og samtidig posten som økonomi- og erhvervsminister. Samtidig blev hun vicestatsminister og skulle tegne regeringen udadtil side om side med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men det var svært at profilere sig som økonomi-minister, så i februar forrige år skiftede hun atter ministerium. Ved regeringsrokaden overtog hun udenrigsministerposten fra Per Stig Møller, og det blev enden på den næsten endeløse fremgang for Lene Espersens politiske karriere.

2010 blev det mest pressede år for hende. Først fik hun kritik for at blive væk fra vigtige udenrigspolitiske møder, og i november fik hun en næse for overbetaling af privathospitaler.

Og det var ikke kun udefra, Lene Espersen blev presset. Fra partiets egne rækker ulmede uroen også, og kort efter nytår tog hun selv konsekvensen og gik af som politisk leder af partiet.

Nok blev nok

Nu 50-årige Gitte Seeberg, kom ind i Folketinget uden nogen egentlig politisk opdragelse, direkte fra advokatfællesskabet. Som den eneste af de tre nåede hun aldrig i løbet af sin politiske karriere at blive minister.

I 2004 forlod hun dansk politik. Hun drønede ind i Europa-Parlamentet med 125.000 personlige stemmer i ryggen. Men hun blev end ikke perioden ud - med den berømte sætning "nok er nok" vendte hun tilbage til Danmark for, sammen med de radikale afhoppere Anders Samuelsen og Naser Khader at starte partiet Ny Alliance.

Partiet fik et uventet ringe valg i 2007, og ganske kort tid efter fik Gitte Seeberg atter nok og forlod partiet og politik i det hele taget. Nu er hun generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden.