FE-sag: Samarbejde har stor værdi for Danmark

Konservative vil lade kontroversielt efterretningssamarbejde fortsætte på trods af risiko for ulovligheder.

Forsvarets Efterretningstjeneste skal fortsat samarbejde tæt med USA, mener forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ministerens første opgave bør være at få Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tilbage på skinner.

Nationens sikkerhed er nemlig truet, efter mistanken om mulige ulovligheder har efterladt den militære spiontjeneste i krise.

Det mener Konservatives forsvarsordfører, der giver grønt lys til, at FE kan fortsætte et kontroversielt efterretningssamarbejde med USA.

- Vi bliver nødt til at gå videre med samarbejdet. Hvis ikke vi byder ind med noget, så stopper samarbejdet bare. Man får ikke engang noget at vide. Det stopper bare, siger Niels Flemming Hansen (K).

Kan masseindsamle oplysninger

Reaktionen kommer, efter DR Nyheder og flere andre medier har fortalt om et tophemmeligt efterretningssamarbejde mellem Danmark og USA.

Blandt andet erfarer DR Nyheder, at NSA hjalp FE med at bygge et datacenter på Amager til at huse et tophemmeligt spionsystem. Det avancerede spionsystem kan blandt andet masseindsamle oplysninger om danske statsborgere. Indsamling som muligvis er i strid med lovgivningen.

Samarbejdet er blevet beskrevet, efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) for en måned siden advarede om mulige ulovligheder i den militære efterretningstjeneste.

EL: Minister bør skride ind

Enhedslisten mener, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) ‘øjeblikkeligt’ bør skride ind mod masseindsamling af oplysninger.

- Det her er ulovligt - og det finder sikkert sted lige nu - så derfor bør forsvarsministeren straks skride ind. Og hun bør fortælle, hvad hun agter at gøre ved dette, for det kan vi ikke acceptere, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

- Hverken regeringen eller jeg har kommenteret eller vil kommentere på spekulationer fra medier eller enkeltpersoner, skriver forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en kommentar.

Ordfører: Har afværget terror

Spiontilsynets mistanker bør selvfølgelig undersøges. Men det må ikke forhindre FE’s vigtige arbejde, mener Konservative.

- I dette tilfælde, hvor terror er et stort emne, der bliver nationens interesser nødt til at stå over individets. Det er vi nødt til at stå fast på. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi holder fast på de aftaler vi har, og fortsætter på den måde, som vi gør, siger Niels Flemming Hansen.

K-ordføreren mener, at samarbejdet med fremmede efterretningstjenester er værdifuldt.

- Siden 2012 er der blevet afværget et massivt antal terrorangreb på baggrund af det her samarbejde. Det ønsker jeg ikke at sætte over styr.

Regeringen arbejder på en undersøgelse, der skal til bunds i spion-tilsynets mistanker om ulovligheder i FE.

Facebook
Twitter